2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Megállapodott a Tesco és a KASZ a munkavállalók ügyébenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-04 16:09:13
A Tesco több ezer dolgozóját, a vállalat nyitása óta, reprezentatív módon képviselõ Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) kedden aláírta a megállapodást a vállalat vezetõivel a csoportos létszámleépítésben érintett munkavállalókra vonatkozóan.

Az egyeztetések során a KASZ igyekezett a lehetõ legjobb feltételeket kiharcolni azon munkavállalók számára, akik végül arra kényszerülnek, hogy elhagyják a vállalatot, de még nagyobb hangsúlyt fektetett arra, hogy a távozni kényszerülõ munkavállalók száma minél alacsonyabb legyen, így végül sikerült az eredetileg érintett létszám több mint 70 százalékának helyet találni más üzletekben. A továbbfoglalkoztatással kapcsolatos egyeztetések során a KASZ kifejezetten kérte agyermeket nevelõ családok, illetve a nyugdíjhoz közel álló munkavállalók elõnyben részesítését, amelyet az aláírt megállapodásban is rögzítettek. A szakszervezet és a vállalat vezetõsége megállapodott továbbá arról is, hogy azok a munkavállalók, akik számukra kedvezõtlenebb munkakörben, vagy más városban munkát vállalva tudnak csak továbbra is a Tesco alkalmazásában maradni, kompenzációt kapjanak az õket ért hátrányért.

A döntés a továbbiakban a munkavállalók kezében van, hogy kívánnak-e élni a felkínált lehetõséggel.

Azok számára, akik végül távozni kényszerülnek, sikerült a jogszabályban elõírtnál jelentõsen kedvezõbb feltételekben megállapodni, de ahogy azt már korábban is említettük, a vállalat és a KASZ konstruktív együttmûködésének köszönhetõen ez a létszám csak töredéke az eredetileg érintett 570 fõnek. A távozó szakszervezeti tagok elhelyezkedését a KASZ azzal is támogatja, hogy a teljes kereskedelmet átölelõ lefedettségét kihasználva álláspályázatukat eljuttatja az ágazatban tevékenykedõ többi üzletlánchoz.

A KASZ az egyeztetések során számos konstruktív ötlettel és javaslattal segítette a munkavállalókkal kapcsolatos intézkedések kedvezõ kimenetelét, amely elõl a vállalat vezetõsége sem zárkózott el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!