2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Otthonról tanulna? Ezeket tudnia kell elõtteForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-05 08:52:29
Már tanulhatunk Európa bármelyik egyetemén otthonról, és teljesen ingyen. Az Európai Bizottság tavaly indította el az Open Education Europa oldalt, amely az ingyenes online kurzusokat gyûjti össze. Közben Magyarországon is egyre több képzõ intézmény, egyetem indít e-learning tanfolyamokat, amelyek kényelmes megoldást jelentenek tanároknak és tanulónak egyaránt, de a hatékonysággal többen vitatkoznak. Valóban elsajátítható egy szakma ilyen módszerrel?

Miskolcon körülbelül 20 évvel ezelõtt kezdõdött távoktatás, késõbb kifejezetten e-learning oktatás. Az egyetemen döntõen nemzetközi pályázatok keretében zajlik a tartalomfejlesztés, így a tudás is nemzetközi bázisról táplálkozik. A programokban több egyetem és iparvállalat tudása összpontosul, melynek elemeit a nappali és levelezõ képzésekben is hasznosítják - magyarázta dr. Kocsisné Baán Mária, a Miskolci Egyetem docense a Kossuth Rádió Napközben címû hétfõi adásában.

A Kodolányi János Fõiskolán ezzel szemben úgynevezett blended képzések vannak, amikor az online oktatást személyes találkozókkal is kiegészítik - tette hozzá dr. Hoffmann Orsolya, az intézmény tanára. A fõiskolán az alapképzések és a másoddiplomás képzések esetében is vannak online tartalmak, online konzultációs lehetõségek és face-to-face konzultációk, utóbbiak fõleg tréningek formájában - ismertette.

Dr. Kocsisné Baán Mária szerint az e-learning során nemcsak az a sajátossága hasznosítható, hogy a tartalmak elérhetõk az interneten, hanem egy együttmûködési felületnek is tekinthetõ, így jól használható projektmunkára is. Miskolcon vannak olyan képzések, melyeknek egyik fontos eleme, hogy a hallgatók csoportmunkát is végeznek az online felületen keresztül, így nemcsak fogadói, hanem résztvevõi is a tudásépítésnek - mutatott rá.

A Kodolányin alapképzésben turizmus-vendéglátás, gazdálkodás és menedzsment, illetve nemzetközi tanulmányok szakon van távoktatás. Több másoddiplomás képzésben is választható a forma, ahol különösen kiemelt célcsoportot jelentetnek a pedagógusok. Dr. Hoffmann Orsolya úgy vélte, a távoktatás ezen felül a külföldön tartózkodóknak is komoly lehetõséget jelent, ha tanulásra szeretnék adni a fejüket.

Dr. Kocsisné Baán Mária szerint az online tartalmaknak és kapcsolattartásnak a jövõben a duális képzésben is fontos szerepe lehet, hisz amikor a hallgató felváltva az iparvállalatnál és az egyetemen tartózkodik, fontos lenne, hogy a harmadik szereplõ is rálásson arra,  hol tart a tanulási folyamatban, milyen segítségre van szüksége. Miskolcon egyébként kifejezetten távoktatási formában a gazdaságtudományi karon szakirányú továbbképzést hirdettek meg - mondta az egyetemi docens, felhívva a figyelmet arra, hogy gyakran az egyetemek a levelezõképzés keretében hasznosítják az online lehetõségeket, ugyanis a távoktatási forma nem kap állami támogatást, amin a jövõben változtatni kellene.

Dr. Hoffmann Orsolya véleménye szerint mivel az e-learning folyamatosan együtt fejlõdik a közösségi médiumokkal, így egyre inkább áthidalja majd a szakadékot az iskola és a való élet között. A gyerekek már beleszületnek az internetes világba, természetesen mozognak benne, így lassan elmosódnak majd a határok a képzési formák között is, mert az online világ jól mûködõ eszközei egyre inkább beépülnek majd a nappali és levelezõ képzésbe - magyarázta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!