2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Munkástanácsok: felháborító a minimálbérre hivatkozni a kenyérár esetébenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-05 09:06:09
A Munkástanácsok Országos Szövetsége felháborítónak tartja, hogy a kenyér áráról kibontakozó vitában egyesek arra hivatkoznak, a minimálbéremelés miatt nem lehet a kenyér árát csökkenteni.

A munkástanácsok MTI-hez kedden eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: "az Élelmiszer Feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) ügyvezetõjét kevéssé zavarják a tények, amikor elsõ helyen a minimálbérek növekedését említi."

A munkavállalói képviselet felhívja a figyelmet arra, sok pékségben csak minimálbéren fizetik a dolgozókat, és szerintük távol áll a valóságtól, hogy a pékeknek a minimálbéresek miatt megy rosszul.

A 2013. évi nyilvános eredmény kimutatás alapján a szövetség három pékség adatait ismertetve azt írja, hogy az egyik, a budapesti agglomerációban mûködõ, ismert nevû cégnek az elõzõ évhez képest az árbevétele csaknem 20 százalékkal, a nyeresége 40 százalékkal nõtt, amely után 6,3 százalékos kulccsal adózott. Eközben a bérköltsége 6,7 százalékkal, jóval az árbevétel és a nyereségnövekedési ütem alatt emelkedett.

A munkástanácsok számítása szerint egy másik, Szabolcs megyei pékségnél az anyagköltségek levonása után maradó, úgynevezett hozzáadott érték 33 százalékkal nõtt, a minimálbéren foglalkoztatott pékek bérét azonban ettõl jóval elmaradó mértékben, 5,8 százalékkal emelték meg.

A harmadik, ugyancsak Szabolcs megyei vállalat 2013-ban veszteséges volt, annak ellenére, hogy az árbevétele csaknem 10 százalékkal nõtt az elõzõ évihez képest. A cég nem a béremelésektõl lett veszteséges, mivel a bérköltségét az elért 10 százalékos áremelkedés ellenére 15 százalékkal csökkentette. A veszteség az anyagi ráfordítások 25 százalékos növekedésébõl származott, amit azonban semmilyen begyûrûzõ áremelés nem indokolhatott, legfeljebb a rossz gazdálkodási döntések - írja közleményében a Munkástanácsok Országos Szövetsége.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!