2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A túl sok fehérje sem jó a csecsemõnekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-05 11:21:26
A túlzott, illetve nem megfelelõ szerkezetû fehérje fogyasztása az elsõ két életévben növeli mind a késõbbi elhízás, mind az allergia kockázatát - írta a Magyar Gyermekorvosok Társasága az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Több nemzetközi kutatás is igazolta, hogy kisgyerekkorban a fehérje túlzott fogyasztása, illetve a nem megfelelõ szerkezetû fehérje érdemben növeli a késõbbi elhízás kockázatát, sõt szerepet játszhat az elmúlt tizenöt évben tízszer gyakoribbá vált allergia kialakulásában is.

A közlemény szerint a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikája is részt vett abban az európai kutatásban, amely azt vizsgálta, milyen tényezõk játszanak szerepet a gyerekek elhízásában. A kutatásban több mint 2500, két és kilenc év közötti gyermeket vizsgáltak.
Túlzott és nem megfelelõ fehérjebevitel

A dokumentum idézi Molnár Dénest, a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatóját, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnökét, aki szerint az okok között természetesen szerepel a kevés mozgás és a rendszertelen táplálkozás, de ezek mellett a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a túlzott, illetve nem megfelelõ összetételû fehérje is befolyásolja a késõbbi testsúlygyarapodást.

Ennek egyik magyarázata, hogy a túlzott, illetve nem megfelelõ fehérjebevitel érdemi hatással van az ebben a korban kialakuló zsírsejtekre. A zsírsejtek számának növekedése mellett a túlzott fehérjebevitel fokozza az inzulintermelést, amely pedig fokozza az éhségérzetet, és ez szintén hozzájárul a felesleges súlygyarapodáshoz.
Az anyatej fehérjetartalma az etalon

A fehérje az emberi test fejlõdése és egészsége szempontjából az egyik legfontosabb makrotápanyag, amely a növekedés egyik legfontosabb eleme, minden sejt kialakulásához, pótlásához hozzájárul. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármilyen mennyiségben hasznos a gyermekek fehérjedús táplálása, ahogy azt sem, hogy mindegy lenne, milyen fehérjével tápláljuk a gyermekeket - írják.

Molnár Dénes professzor szerint a kutatások eredményei is igazolják, mennyire fontos kisgyermekkorban az anyatejes táplálás, hiszen az anyatej fehérjetartalma az etalon. Emellett azonban fontos az is, hogy az anyatej helyett vagy kiegészítéseként adott tápszerek gyártói törekedjenek fehérje-összetételben az anyatejhez legközelebb álló tápszerek elõállítására.

A szakember hozzátette: tudni kell azt is, hogy az elválasztás után is fontos a fehérjebevitel optimális szinten tartása, és nem szükséges a zsír bevitelének szoros korlátozása. A kisgyermekek számára ideális fehérjeforrás a szoptatás utáni idõszakban a hús, a tojás és a hüvelyesek, valamint a tejtermékek közül a túró és a sajt - olvasható a Magyar Gyermekorvosok Társaságának közleményében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!