2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Teljes értékû életet lehet élni pacemakerrel isForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-05 11:39:42
A pacemaker "a szív agya". Magyarországon ma mintegy 40 ezren élnek a normális pulzusszámot biztosító, és ezáltal a szív mûködését segítõ különleges szívritmus-szabályozóval, amely teljes értékû életet biztosít a szívbetegeknek.

Ezek hangzottak el a Városmajori Szív- és Érsebészeti Klinikán szombaton tartott elõadáson. Az elõadást a szívre szakosodott egyetlen magyarországi betegegyesület, a SzívSN országos egyesület szervezte. Vezetõje, egyben az elõadó, Bernáth-Lukács Zsuzsanna az MTI-nek elmondta, hogy céljuk a betegek segítése, illetve felvilágosítása. Noha az orvos-beteg kapcsolat az elmúlt idõszakban sokat fejlõdött, a betegek tájékoztatása még mindig sok kívánnivalót hagy maga után. Kezdeményezésük sikerét jelzi, hogy az egyesület három évvel ezelõtt történt megalakulása óta mintegy 3 ezer látogató kereste fel a hétvégi városmajori elõadásokat.

A szakember elmondta, hogy a 40 ezer pacemakeres közül nem egy már betöltötte századik életévét és már évtizedek óta él szívritmus-szabályozóval, amely az elmúlt évtizedekben hatalmas változásokon ment keresztül. Az úttörõ 1958-ban Rune Elmquist svéd villamosmérnök volt, aki kadmium-nikkel telepével történelmet írt. A kísérleti nyúl egy szívbeteg svéd volt, aki a híres Karolinska Intézetben kapta meg elsõ készülékét, amelyet még 23 csere követett. A sûrû cserék ellenére a beteg 80 évig élt.

Magyarország nem sokkal maradt el ettõl: az elsõ magyar pacemakert Szabó Zoltán és Naszlady Attila professzorok 1963-ban fejlesztették ki. Az elsõ szívritmus-szabályozó még 170 grammos, élettartama pedig 3-4 év volt. Mára azonban a pacemaker 20-30 grammnyira zsugorodott, és nyolc-tíz évre elegendõ energiát tárol. Azután pedig elegendõ egy alig 20 percig tartó elemcsere, és kezdõdhet az újabb évtized.

Mindezzel párhuzamosan a pacemaker a korábbinál jóval korszerûbbé és teherbíróbbá vált. A legmodernebb például már olyan implantátum, amely egyebek között MRI-kompatibilis, azaz lehetõvé teszi, hogy a beteget szükség esetén a legalaposabb mágneses rezonancia-vizsgálatoknak vessék alá.

Bernáth-Lukács Zsuzsanna utalt ugyanakkor arra, hogy jelentõs a tájékozatlanság a szívritmus-szabályozóra kényszerültek körében. Ez a magyarázata annak is, hogy a betegek valósággal megrémülnek, amikor pacemakert ajánlanak nekik, és nem csekély azoknak a száma, akik a beültetett szívritmus-szabályozó miatt súlyos depresszióba esnek.

Bernáth-Lukács Zsuzsanna hangsúlyozta, hogy a pacemaker - amit mûködése miatt a szív agyának nevezett - teljes értékû életet biztosít. Azaz viselõje dolgozhat, sportolhat, úszhat, szaunázhat és élvezheti a szoláriumot, használhatja mobiltelefonját - csak ne épp a pacemaker feletti zsebben tartsa - , továbbá nincs számára semmilyen korlátozás a háztartási, illetve kerti eszközök használatában. Az egyetlen korlát a nagyobb mágneses erõ miatt a repülõtéri biztonsági kapu, ilyenkor a pacemakeresnek igazolnia kell magát.

Arra azonban az egyesület vezetõje külön is felhívta a figyelmet, hogy a pacemaker nem csodaszer: nincs az a szívritmus-szabályozó, amely helyettesítheti a helyes életmódot, beleértve az egészséges táplálkozást, a dohányzásról, továbbá a beteges alkoholfogyasztásról való lemondást, valamint nem utolsósorban a rendszeres orvosi kontrollt, amely lehetõvé teszi a különbözõ egészségügyi kockázatok - mindenekelõtt a magas vérnyomás, valamint a magas vércukor-, illetve vérzsírszint kiszûrését.

Az orvosi kontrollnak amúgy a pacemaker-gazda számára is különleges jelentõsége van. A fél- vagy egyéves idõszakonként történõ rutinellenõrzés ugyanis annak orvosi megállapítására szolgál, hogy az adott szívritmus-szabályozó - az igénybevétel függvényében - hogyan is áll az energiával. Ha a pacemaker - az életmódnak köszönhetõen is - takarékos üzemmódban mûködik, a nyolc-tíz év elemcsere nélkül is garantált.

Bernáth-Lukács Zsuzsanna elmondta azt is, hogy a pacemakert általánosságban a mellkas baloldalán helyezik el. Ennek oka azonban nem az, hogy a szív is inkább baloldalon található, hanem az, hogy az emberek kétharmada- legalábbis a felmérések szerint - jobbkezes. Ezért a szívritmus-szabályozó elhelyezésekor a kiindulópont az volt, hogy a jobb kéz lehetõ legzavartalanabb használatát biztosítsák. A fennmaradó egyharmadnak azonban jeleznie kellene, hogy a pacemakert - szükség esetén - jobboldalra kéri. Ha mindennapi tevékenységéhez, munkájához elsõsorban bal kezét veszi igénybe, a pacemaker áthelyezése csak egy szavába kerül - mondta a szakember.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!