2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Nem isznak elég vizet a magyar gyerekek egy felmérés szerintForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-06 08:34:34
Nem isznak elég vizet a magyar gyerekek - derül ki egy reprezentatív kutatásból, amely szerint a 4 és 10 év közötti korosztály ötödét fenyegeti a dehidratáció veszélye.

Magyarországon a 7 és 10 év közötti gyerekek egynegyede kritikusan alacsony vízfogyasztónak tekinthetõ, de kisebb mértékben a 4 és 6 év közöttiek is érintettek - olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Nestlé közös kutatásáról szóló szerdai közleményben.

A legrosszabb a helyzet a 9-10 éves fiúknál: az õ esetükben tízbõl négyen a kritikus határérték alatt fogyasztanak vizet - derül ki a 800 fõs reprezentatív mintán, fõvárosi és kecskeméti gyerekek bevonásával készített felmérésbõl, amely elsõként vizsgálta a kicsik hidratáltsági állapotát.

A kritikusan alacsony vízfogyasztás különösen gyakori a túlsúllyal küzdõ gyerekeknél, közülük minden harmadik potenciálisan alulhidratált, míg az elhízottaknál ez az arány az 50 százalékot is eléri. Ennek oka, hogy a test folyadékigénye a testsúllyal arányos, így a túlsúlyos és elhízott gyerekek szervezetének értelemszerûen több vízre lenne szüksége, ám többségük mégsem iszik többet.

A gyerekek kellõ mennyiségû és rendszerességû folyadékbevitele a felnõttekénél is sokkal fontosabb, aminek egyik oka, hogy testtömegükhöz képest nagyobb a testfelületük, így több víz párolog el a bõrükön keresztül. Ráadásul gyakran annak ellenére sem jut eszükbe inni, hogy szomjúságot éreznek.

"A fizikai munka, a torna, a tanulás vagy szellemi tevékenység egytõl egyig igénylik a megfelelõ folyadék-ellátottságot. Ennek hiányában romlik a figyelem, koncentrálóképesség, de a fizikai teljesítmény is, ami a mozgás hiánya miatt további súlygyarapodáshoz vezethet. De nehézségek léphetnek fel a tanórákon is: a gyerekek gyengébben teljesíthetnek a számonkérések alkalmával" - idézi a közlemény Réthy Lajos fõorvost, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának vezetõségi tagját.

Mérsékelt égövön élõ, mozgásszegény életmódot folytató felnõttek esetében a folyadék folyamatos pótlására, bevitelére szakértõk szerint naponta 8 pohár víz vagy jó minõségû ásványvíz - 1 pohár, azaz 0,2 liter - elegendõ lehet, amely a bevitt élelmiszerek víztartalmával együtt már képes biztosítani a szükséges napi mennyiséget.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!