2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Ennyibe kerül a korrupció a világnakForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-11 12:33:06
A pénzt közvagyon elherdálásával a határokon túlra viszik pénzmosással, vagy be nem jelentett holdingok révén.

Az ENSZ szerint a politikai korrupció világszerte évente mintegy 1,6 trillió dollárjába kerül a kormányoknak.

A pénzt közvagyon elherdálásával a határokon túlra viszik pénzmosással vagy be nem jelentett holdingok révén. A számadat azt követen került nyilvánosságra, hogy az ENSZ, a Világbank és más ellenõrzõ szervezetek a katari Dohában megkezdték értekezletüket a négy évvel ezelõtt elfogadott korrupcióellenes egyezmény hatékonyabbá tételérõl – írja a BBC.

Ám csekély remény van arra, hogy minden országok beleegyezzen a pénzügyeik független szerv általi vizsgálatába, az eltûnt pénzek feltárására. Az olyan országok ugyanis, mint Kína, Irán és Oroszország szembeszegülnek az ilyen intézkedésekkel. Eddig már két csúcstalálkozó is kudarccal zárult, az ENSZ hatáskörét nem tudták kiterjeszteni a tagországok. Az adóparadicsomok és adótitkok kezelése miatt ráadásul a tagok abban sem értenek egyet, hogyan lehet a legmegfelelõbben nyomon követni a pénzeket. A magyar politikai közbeszéd egyik vesszõparipája a pártok és a korrupció öszszefonódása. A „korrupt politika” azonban leegyszerûsítõ állítás, a választók 36 százaléka nem a politika egészét hibáztatja, hanem egy-egy oldalhoz köti a korrupciót – állapította meg a Nézõpont Intézet egy ezerfõs, reprezentatív országos kutatása alapján.

A megkérdezettek 23 százaléka szerint az MSZP a legkorruptabb párt, az SZDSZ -re 7 százalék jutott. A Fideszt a megkérdezettek 6 százaléka nevezte meg a legkorruptabbként. A többi párt e szempontból nem jutott egyetlen válaszadónak sem az eszébe - írja a Világgazdaság.

A magyar politikai közbeszéd egyik vesszõparipája a pártok és a korrupció öszszefonódása. A „korrupt politika” azonban leegyszerûsítõ állítás, a választók 36 százaléka nem a politika egészét hibáztatja, hanem egy-egy oldalhoz köti a korrupciót – állapította meg a Nézõpont Intézet egy ezerfõs, reprezentatív országos kutatása alapján. A megkérdezettek 23 százaléka szerint az MSZP a legkorruptabb párt, az SZDSZ -re 7 százalék jutott. A Fideszt a megkérdezettek 6 százaléka nevezte meg a legkorruptabbként. A többi párt e szempontból nem jutott egyetlen válaszadónak sem az eszébe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!