2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Új fõvárosi kórház építését javasolják a kormánypártokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-08 09:09:03
A Fidesz-KDNP frakciószövetség felkérte és felhatalmazta a kormányt arra, hogy az ehhez szükséges anyagi forrásokat - európai uniós pénzek felhasználásával is - teremtse elõ, döntsön az új intézmény helyszínérõl és felépítésének ütemezésérõl.

Új budapesti kórház építését javasolja a Fidesz-KDNP - közölte a Fidesz frakcióvezetõje csütörtöki mezõkövesdi sajtótájékoztatóján. A kormánypárti képviselõcsoport kihelyezett ülésének helyszínén Rogán Antal tájékoztatott arról is, hogy felhatalmazták a kormányt a nemzeti közmûszolgáltató márciusi elindítására.

Az évadnyitó frakcióülésen megtárgyalt egészségügyi kérdésekrõl szólva a politikus elmondta: budapesti képviselõik javaslatára - az ellátás színvonalának javítása érdekében - döntöttek egy új, nagy fõvárosi kórház szükségességérõl. A frakció felkérte és felhatalmazta a kormányt arra, hogy az ehhez szükséges anyagi forrásokat - európai uniós pénzek felhasználásával is - teremtse elõ, döntsön az új intézmény helyszínérõl és felépítésének ütemezésérõl.

Az anyagiakat firtató kérdésre azt felelte, hogy az új, egyfajta egészségügyi központként mûködõ kórház felépítése akár több tízmilliárd forintos beruházás is lehet.

A Fidesz-KDNP képviselõcsoportja kérte továbbá a kormányt, fordítson nagyobb figyelmet a megelõzésre, a szûrõprogramokra, különösen a méhnyakrák és a vastagbélrák elleni védekezés esetében - tájékoztatott Rogán Antal.

Márciusban indulhat a nemzeti közmûszolgáltató

A kormánypárti frakciószövetség a mezõkövesdi tanácskozásán felhatalmazta a kormányt arra is, hogy márciusban induljon el a nemzeti közmûszolgáltató, amely elõször a Fõgáz alapján gázszolgáltatással kezdi meg a mûködését, de úgy, hogy az egész országban szolgáltathasson - mondta a frakcióvezetõ. Hozzátette, arra számítanak, hogy a nonprofit elven mûködõ nemzeti közmûszolgáltató olcsóbb lesz, versenyezni tud majd más cégekkel. Ezzel nemcsak megõrizni (...), hanem folytatni is tudjuk a rezsicsökkentés folyamatát - jelentette ki. Célként fogalmazta meg egyúttal, hogy legkésõbb 2016-ban a villamos energia területére is kiterjedjen a nemzeti közmûszolgáltatás.

Rendet tesznek a bírósági végrehajtás területén

Rogán Antal ismertette: Trócsányi László igazságügyi miniszter meghallgatása után arra is felkérte a kormányzatot a frakció, hogy az év végéig tegyen rendet a bírósági végrehajtás területén. Itt elégedetlenek vagyunk. Azt gondoljuk, hogy olyan végrehajtási eljárásokra van szükség, amelyek átláthatóak, tisztességesek és az emberi méltóságot figyelembe veszik - hangsúlyozta. Szavai szerint nem államosításra van szükség, de állami felügyeletre igen.

Egyelõre nem lesz kilencévfolyamos az általános iskola

A frakcióülés napirendjén szintén szereplõ közoktatási kérdésekrõl Rogán Antal kifejtette: azonosították azt a súlyosnak tûnõ problémát, hogy az általános iskolából kikerülõ gyermekek egy jelentõs része nem tudja elvégezni a középiskolát, nem szerez képzettséget. Ez a gimnáziumokba menõ tanulóknak a 30 százaléka, a szakoktatás irányába menõ tanulóknak pedig közel a 40 százaléka - jelezte.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ha ezek a diákok nem szereznek végzettséget, akkor a fiatalkori munkanélküliek arányát fogják növelni. Márpedig a kormánynak eltökéltnek kell lennie a fiatalkori munkanélküliség elleni küzdelemben - folytatta -, ezért mindent meg kell tenni az általános iskolai képzés színvonalának javításáért, hogy ne legyen lemorzsolódás sem a gimnáziumokban, sem a szakoktatás és a szakképzés területén.

A mezõkövesdi tanácskozáson több megoldási javaslat is szóba került, de egyiket sem támogattuk így, ebben a formában - mondta Rogán Antal, tudatva: azt kérték a kormánytól, dolgozzon ki megoldási javaslatokat, és indítson róluk konzultációt a pedagógusszakmával és -érdekképviselettel, valamint a szülõkkel.

Kérdésre válaszolva a lehetséges megoldási javaslatok között megemlítette az általános iskolai képzés Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök által javasolt meghosszabbítását, de errõl még Pokorni Zoltán is azt mondta - idézte õt -, hogy ennek bevezetéséhez idõre lenne szükség.

Átdolgozás alatt a reklámadó

A frakcióvezetõ kérdésre közölte: Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a reklámadó ügyében is tájékoztatta a képviselõcsoportot. A miniszter beszámolója szerint - idézte - az Európai Bizottság több kérdéssel és kéréssel is megkereste a kormányt, amelyek egyértelmûvé teszik a brüsszeli testület kifogásait.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást kíván indítani a magyar kormány ellen, amennyiben a reklámadóval kapcsolatban nem változtat - tájékoztatott Lázár János szavai alapján Rogán Antal, aki tudatta: a frakció megadta a miniszter által kért felhatalmazást arra, hogy a kormány az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat folytassa, és dolgozzon ki megoldási javaslatot.

A péntekig tartó Fidesz-KDNP-frakcióülés a szakképzés, a megélhetési bevándorlás és a bankok elszámoltatásának megtárgyalásával folytatódik csütörtök este.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!