2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Döbbenet a földeken…Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-08 09:20:50
A gazdálkodók nem értik, hogy miért vesznek el tõlük most ennyi pénzt.

Sorra nyújtják be fellebbezéseiket a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) határozatai ellen az agrár-környezetgazdálkodási (akg) támogatásokban érintett termelõk, mert a hivatal az ötéves program utolsó éves, mostani kifizetéseinél jelentõs összegeket von le tõlük.
A sorok között

A gondot egy 2013-as „eldugott” minisztériumi rendeletmódosítás okozza, amely miatt az MVH a vetésszerkezeti elõírások teljesítésének kiszámításánál nem veheti figyelembe a 2013 szeptembere elõtt bejelentett vis maior eseményeket. Az agrarszektor.hu értesülései szerint számos gazdálkodó most döbbenten szembesül a sokszor jelentõs, 3-60 százalékos levonásokkal, mivel a 2013-as jogszabályi változtatásokról nem is tudott, ezért arra számított, hogy vis maioros területeivel is eleget tett az akg-s követelményeknek. Pedig nem így van, sõt az MVH akkor is legalább 3 százalékot levon, ha a támogatásra ténylegesen bejelentett és a hivatalosan nyilvántartott terület akár egy ezreddel vagy századdal eltér egymástól.
Rosszul hitték

A tavaly kifutott ötéves agk-program támogatási idõszaka 2009. szeptember 1-tõl 2014. augusztus 31-ig tartott. A célja az volt, hogy a termelõk saját területeiken környezettudatos gazdálkodást és fenntartható mezõgazdasági gyakorlatot alakítsanak ki, cserében pedig plusztámogatásokat kaptak. Ehhez bizonyos vetésszerkezeti elõírásokat is teljesíteniük kellett, amelyek a programba bevonható növényfajokat és azok arányát határozták meg. Az eredeti szabályozás úgy szólt, hogy az adott gazdálkodási évben járó támogatást azokra a területekre is ki lehet fizetni, amelyeken vis maior következett be, vagyis a termelõk a vetésszerkezeti elõírásokat elkerülhetetlen külsõ ok miatt nem tudták betartani. A 2013. április 30-i salátajogszabályban azonban az akg-rendeletet úgy korrigálták, hogy a programban részt vevõ termelõk kizárólag az ötödik gazdálkodási évben elfogadott vis maior esetén mentesülhetnek a vetésszerkezeti követelmények teljesítése alól.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!