2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Ha spórolunk, többe kerülhetForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-10 12:20:18
A kórházi ellátás napi költsége 100 ezer és 1 millió forint közötti összegbe is kerülhet.

A január és március közötti idõszakban évrõl évre sokan utaznak ki honfitársaink közül egy-egy hosszú hétvégére síelni valamely szomszédos országba, a téli hónapokban mégsem növekszik az 1–3 napos, jellemzõen hétvégi utazásokra kötött utasbiztosítások száma. Ennek alapján feltételezhetõ, hogy azok közül, akik csak egy hosszú hétvégére ugranak ki síelni, kevesen kötnek biztosítást.

Mindez óriási kockázatot jelenthet számukra, legyen szó a balesetrõl, egy hirtelen megbetegedésrõl, a sífelszereléssel kapcsolatos kockázatról vagy az autó meghibásodásáról. – E kockázatok lefedezése utasbiztosítással elhanyagolható tétel egy síutazás költségvetésében, hiszen jelenleg az utasbiztosítás piaci átlagdíja 300 és 1000 forint között van naponta. Az utóbbi, magasabb árfekvésû biztosítások már gyakorlatilag térítési limit nélkül fedezi az egészségügyi ellátásokat – mutatott rá Horváth Péter, a Mabisz Utasbiztosítási Bizottságának elnöke.
Sokba kerülhet

A legjelentõsebb rizikó a baleseti kockázat a síelésnél, ezért arra külön érdemes odafigyelni, hogy egy alap utasbiztosítás milyen fedezeteket és szolgáltatásokat nyújt a téli sportokra. Az egészségügyi ellátás költsége mellett egy speciális – hegyi mentés 20 ezer és 200 ezer forint közötti összeget tesz ki Ausztriában, Olaszországban vagy Franciaországban, a helikopteres mentés ugyanezekben az országokban 1 és 2 millió forint közötti összeget kell fizetni. A mentõautóval történõ hazaszállítás Ausztriából 100 ezer és 550 ezer, Franciaországból 300 ezer és 500 ezer, Olaszországból 300 ezer és 800 ezer forint közötti összegbe kerül. A kórházi ellátás napi költsége – a vizsgálatoktól és a szükséges mûtétektõl függõen – 100 ezer és 1 millió forint között szóródik az említett országokban.
Kiegészítõ biztosítás

Fontos lehet a felszerelésre választott fedezet is, hiszen a mai sílécek és kiegészítõk szintén több százezer forintba kerülhetnek, amelyek pótlása vagy javíttatása szintén nem olcsó. Érdemes tájékozódni, hogy a választott utasbiztosítás milyen limitekig nyújt fedezet az ilyen típusú károkra.

A gépjármûre kötött assistance kiegészítõ biztosítások elhanyagolható tételt jelentenek ahhoz képest, hogy mekkora költséget jelenthet külföldön egy autó elszállítása és javíttatása. Az autós assistance biztosítások tartalmazhatják a helyszíni javítás mellett a szervizbe vontatás, az alkatrészcsere, vagy akár – például ha az azonnali javítás nem megoldható vagy várni kell az alkatrész beszerzésére – a szállás költségét is. Ennek ráadásul kiemelt jelentõséget adhat az a tény, hogy a magyarországi gépjármûpark átlag életkora tíz év fölött van, ami sok esetben a rendszeres szervizelés mellett is fokozottabb kockázatot jelent egy hosszabb utazás során. Az országúti meghibásodás nem ritka, ilyen esetekben pedig az autós assistance szolgáltatás jelent segítséget a gépjármû-tulajdonosok számára.

– Azzal, hogy idõrõl idõre felhívjuk a figyelmet arra, hogy milyen veszélyeknek és beláthatatlan pénzügyi nehézségeknek teheti ki magát az, aki utasbiztosítás nélkül utazik külföldre, reményeink szerint fontos hatása van. Különösen fontos ez, ha téli sportokat ûzünk külföldön, hiszen ez a program extrém magas baleseti kockázattal is jár – nyomatékosította Horváth Péter.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!