2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
MVM: jók az esélyek, hogy megvásárolják a szlovák villamosmûveketForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-11 11:20:21
Négy mûködõ és két épülõ blokkal bõvülhet az MVM Csoport érdekeltségébe tartozó nukleáris alapú áramtermelési portfólió, ha sikerül megvásárolni a szlovák villamosmûvek részvénycsomagját. Az MVM részvételével alakult konzorcium ajánlatát érdemben értékelendõnek ítélte az ENEL - mondta el Baji Csaba szerdán.

Az MVM Magyar Villamos Mûvek Zrt. elnök-vezérigazgatója egy budapesti sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az atomenergia felhasználásával hosszú távon számolnak. A paksi atomerõmû kapacitásának fenntartását szolgáló két új tervezett blokk mellett a Slovenské Elektrárne 66 százalékos részvénypakettjének megvásárlása is ezt szolgálhatja - hangzott el.

Baji Csaba azt mondta, hogy jók az esélyei az MVM-nek a szlovák villamosmûvek részvénycsomagjának megvásárlására. A magyar energetikai vállalat és a Mol Csoportba tartozó Slovnaft ajánlata már túljutott az elsõ rostán. A döntés legkorábban áprilisban születhet meg az elnök-vezérigazgató szerint.

Az MVM Csoport és konzorciumi partnere nem kötelezõ érvényû árajánlatot tett az ENEL Csoport értékesítési szándékára reagálva - emlékeztetett Baji Csaba.

Úgy vélte, a sikeres vétellel olyan eszközállomány jöhet létre az energetikában, amely megfizethetõ árú villamos energiát biztosít a régióban, szavatolja a térség energiabiztonságát, a fenntartható fejlõdést szolgálja, valamint támogatja a gazdaságfejlesztést és a munkahelyteremtést. Hozzátette, hogy a nyereséges gazdálkodást elõsegítve új piacok nyílhatnak meg az érintett társaságcsoportok elõtt.

Baji Csaba szerint ajánlatuk a szlovák villamosmûvek számára is jó együttmûködési lehetõséget ígér, kölcsönös elõnyök, szinergiák érhetõek el.

Az üzleti tranzakció pénzügyi hátterérõl az elnök-vezérigazgató azt MTI-nek annyit mondott, hogy az MVM rendelkezik a vásárláshoz szükséges erõforrással. Hozzáfûzte: tekintve a Szlovákiában már mûködõ négy atomerõmûvi blokkot és a Mohiban (Mochovce) épülõ két blokkot, az MVM Magyar Villamos Mûvek Zrt. és a Molhoz tartozó Slovnaft konzorciumával létrejövõ társaságcsoport olyan termelõi portfólióra tehet szert, ami a régióban meghatározó.

Az MVM Csoport eredményesen gazdálkodott tavaly, a várakozások szerint 2014. évi árbevétele eléri az 1200 milliárd forintot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!