2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Forinthitelek - Elhalasztották a döntést a CIB Lízing perébenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-11 12:23:43
Február 24-ére halasztotta az elsõfokú ítélet kihirdetését kedden a Fõvárosi Törvényszék a forinthitel-szerzõdések tisztességességével kapcsolatban a CIB Lízing Zrt. magyar állam ellen indított perében.

A törvényszék egyben elutasította a felperes pénzintézet kérelmét arra, hogy a bíróság forduljon az Európai Unió Bíróságához, valamint kezdeményezzen eljárást az Alkotmánybíróságnál alaptörvény ellenesség miatt. A CIB Lízing azt kérte, hogy a bíróság állapítsa meg: a kérelemben szereplõ, egyoldalú szerzõdésmódosítást lehetõvé tevõ szerzõdéses kikötések tisztességesek és ezért érvényesek. Az alperes magyar állam a felperes keresetének elutasítását kérte a bíróságtól, mivel álláspontja szerint a referenciakamatot a pénzintézet bármikor szabadon módosíthatta, az nem csak az irányadó kamattal változhatott.

A bíró kérdésére a pénzintézet jogi képviselõje elõször elektronikusan, majd papír alapon is bemutatta, hogy a 2010. augusztus 31-e utáni idõszakban a kamattájékoztató tartalmazta a CIB Lízing referenciakamat BUBOR-hoz (a budapesti bankközi forint hitelkamatlábhoz) kötését. Az ezt megelõzõ idõszakban pedig az árazási elvek tartalmazták ezt a kapcsolatot – tette hozzá. A pernek nem tárgya az egyedi szerzõdések tartalmának vizsgálata, valamint a kamatfelárra nem terjed ki a keresetlevél – jegyezte meg.

Az alperes magyar állam jogi képviselõje kifejtette: három referencia kamatlábat tartalmaz a kézhez kapott tájékoztató. Az egyik egy szám, amit a felperes egyoldalúan határozhatott meg, a másik a BUBOR plusz kamatfelár - amelyet nem tud sem szerzõdésbõl sem tájékoztatóból levezetni -, a harmadik pedig a tájékoztatóra hivatkozik, amely tartalmazza a kamat mértékét – tette hozzá. Az alperes fenntartotta, hogy ilyen körülmények között nem teljesül az átláthatóság és az egyértelmû megfogalmazás elve. A fogyasztó nem tudta egyértelmûen vizsgálni, hogy milyen tényezõktõl függött az õ hiteldíjának változása – jegyezte meg a magyar állam jogi képviselõje.

A bíróság kedden a Merkantil Car Gépjármû Lízing Zrt magyar állam ellen indított perében is elhalasztotta az elsõ fokú ítélet kihirdetését, február 24-ére. A törvényszék egyben elutasította a felperes pénzintézet kérelmét elõzetes döntéshozatali eljárás kezedményezésére az Európai Unió Bíróságánál.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!