2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
OH: péntekig lehet jelentkezni a középiskolákbaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-11 12:47:58
Az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során - közölte az Oktatási Hivatal kedden az MTI-vel.

A középfokú felvételi eljárásban a 8. évfolyamot befejezõk közül a gimnázium, a szakközépiskola és a szakiskola 9. évfolyamára jelentkezõk (beleértve a gimnáziumok, szakközépiskolák és szakiskolák elõkészítõ évfolyamait is) és a 8 vagy 6 évfolyamos gimnáziumi osztályokba jelentkezõk (közte a gimnáziumok nyelvi elõkészítõ évfolyamára pályázók) vesznek részt.

Az általános iskola 8. évfolyamán tanulók felvételi lapjainak kitöltését az általános iskola szervezi meg. A felvételi lapokat az általános iskola a kitöltésükhöz szükséges adatok begyûjtése, ellenõrzése és rögzítése után a KIFIR elektronikus adatlapkitöltõ rendszerben állítja elõ az intézmény, és a jelentkezési lapokat megküldi a felvételt hirdetõ középfokú iskolákba, a tanulói adatlapot pedig a felvételi központba - írta a hivatal közleményében.

A jogszabályi elõírások lehetõvé teszik, hogy a 8 vagy 6 évfolyamos gimnáziumokba jelentkezõk maguk küldjék meg a jelentkezési lapjukat közvetlenül a megjelölt gimnázium(ok)ba, a tanulói adatlapjukat pedig a Felvételi Központba. A szülõ kérése alapján az általános iskola is megszervezheti a 8 vagy 6 évfolyamos gimnáziumokba jelentkezõk felvételi lapjainak kitöltését és továbbítását, és ebben az esetben szintén a KIFIR elektronikus adatlapkitöltõ rendszeren keresztül történik a folyamat.

Ha a 8 vagy 6 évfolyamos gimnáziumokba jelentkezõ a felvételit önállóan intézi, akkor az internetrõl kizárólag a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumi, illetve a magyarországi általános iskolával tanulói jogviszonyban nem álló, 9. évfolyamra jelentkezõ tanulók esetében használható dokumentumcsomagot töltheti le, és küldheti meg kitöltött jelentkezési lapját közvetlenül a középfokú iskolákba. Ezzel párhuzamosan a tanulói adatlapot is meg kell küldenie a felvételi központba. Esetükben a kitöltés után a nyomtatványokat nem kell hitelesíttetni a tanuló általános iskolájával.

Ha a jelentkezõ nem jár magyarországi általános iskolába (például külföldi állampolgár), akkor egyéni jelentkezõként, szintén a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumi, illetve a magyarországi általános iskolával tanulói jogviszonyban nem álló, 9. évfolyamra jelentkezõ tanulók esetében használható dokumentumcsomagot töltheti le, és küldheti meg kitöltött jelentkezési lapját közvetlenül a középfokú iskolákba. Ezzel párhuzamosan a tanulói adatlapot is meg kell küldenie a felvételi központba. A jelentkezési lapo(ka)t és a tanulói adatlapot ajánlott küldeményként célszerû postára adni.

A középfokú felvételi eljárással kapcsolatos minden információ megtalálható az Oktatási Hivatal honlapján (www.oktatas.hu) a Köznevelés/Középfokú felvételi eljárás/Aktuális beiskolázási idõszak (2014/2015. tanév) cím alatt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!