2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Hasznos olvasnivaló az új családi kedvezményekrõlForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-11 13:27:26
Felülrõl nyitott a családok otthonteremtési kedvezményére szánt keret, ha az igények túllépik a négymilliárdos elõirányzatot, akkor is lesz pénz a támogatásra. Az igénylõk segítésére a kormányzat tájékoztató füzeteket jelentetett meg az új családi kedvezményekrõl. Errõl is beszélt a Kossuth Rádióban Novák Katalin családügyért felelõs államtitkár.

Nem elég, hogy tudnak a családok a nekik szánt az új támogatások létérõl, azzal is tisztában kell lenniük, praktikusan mit kell csinálniuk, ha élni akarnak a kedvezményekkel. Ezzel indokolta a 180 percben Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelõs államtitkára, hogy az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) tájékoztató füzeteket adott ki az új családtámogatási kedvezményekrõl.

Az államtitkárság által most kiadott négyoldalas tájékoztatókban a régen szocpolként emlegetett családok otthonteremtési kedvezményét (csok), az elsõ házasokat érintõ havi 5 ezer forintos adókedvezményt, valamint a családi adó- és járulékkedvezmények feltételeit, részleteit, igénylési lehetõségeit ismertetik.

A kiadványok például arra a kérdésre adnak választ, hogy az érintetteknek kihez kell fordulniuk, milyen összegû lehet a támogatás, egyáltalán ki jogosult rá. Ezek információk természetesen az interneten is megtalálhatóak, a kormany.hu családi tudakozós oldalán is – tette hozzá.

Novák Katalin a Kossuth Rádió mûsorában hangsúlyozta, a múlt év elejétõl novemberig 3 százalékkal nõtt a születések és 4 százalékkal a házasságkötések száma, miközben a korábbinál kevesebben váltak el. Lassult a népességfogyás üteme is, ám ez még mindig évi 30 ezer fõs fogyást jelent.

A születések számának emelkedése, ami a legutóbbi statisztikák szerint 2200-zal több babát jelent, azért nagyon biztató mégis, mert közben a szülõképes korú nõk száma folyamatosan csökken. Ha így növekszik a születésszám, akkor az remélhetõleg annak a jele, hogy jó úton van a magyar családpolitika.

Megjegyezte: házasságban átlagosan közel kétszer annyi gyerek születik, mint élettársi kapcsolatban, másrészt egyre több az élettársak által nevelt gyermek. A kormányzat számára az a fontos, hogy azt a stabilitást adja meg a gyermekeknek, amelynek köszönhetõen – akár házastársi, akár élettársi kapcsolatban – biztonságban élhessenek.

Novák Katalin szerint néhány év alatt biztosan nem lehet megállítani a népességfogyást, a cél elérése nagyon hosszú folyamat, nagyon sokat kell tenni érte. Ha azonban a kormányzat segíteni tud a gyermekvállalás elõtt álló akadályok lebontásában, hogy a vágyott és tervezett utódok megszülessenek, akkor biztos, hogy a negatív tendencia hosszú távon – nem néhány év, hanem néhány évtized alatt – megállítható, sõt, meg is fordítható.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!