2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Robotkezet készített a gimnazistaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-11 13:45:42
Az iskolai tanulmányain túl számos egyéb ismeretre volt szüksége.

Díjat nyert az általa készített robotkézzel Póka Károly, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának 12. évfolyamos diákja a „<19 Szabadfogású Számítógép" elnevezésû versenyen, az elismerést Budapesten vehette át tavaly novemberben.

 

A Vasember után

Találmánya egyfajta páncélkesztyû, amit bizonyos betegséggel küszködõ (például stroke-ot szenvedett) emberek a kezükre felvesznek, és az eszköz felerõsíti kézmozgásuk, fogásuk erejét. Acélból készítette Póka Károly, a saját kezére méretezve, mûhelyében.

– Sok Vasembert néztem – mondta a diák a feltalálás elsõdleges indíttatásáról; aztán sorolja, mi más kellett még a filmélmény után. – Régóta érdekelnek a robotok és a tudományosan exoskeletonnak nevezett, a testen viselve különbözõ célokra használható eszközök. Elsõsorban a katonaságnál alkalmaznak különbözõ végtagokra, például felkarra vagy lábra szerelhetõ, teherbíró képességet növelõ szerkezetet. De kézfejre specializált szerkezettel még nem találkoztam, ezért kezdtem gondolkodni rajta, hogyan lehetne létrehozni. Az automatizálással foglalkozó Festo cégnek van hasonló „kesztyûje”, de az ipari alkalmazást szolgál és pneumatikus elven mûködik, míg az enyém inkább hétköznapi célú és elektromos motorokkal felszerelt, valamint hordozható.

Az ifjú feltaláló ehhez hozzátette, hogy bár betegeknek tervezte a robotkezet, a késõbbi fejlesztés során az elvileg akár katonai vagy ipari használatra is alakítható.
Maga munkálta meg

Úgy becsüli, a prototípus elkészítésének költsége több százezer forintos nagyságrend lehetett, mert megfelelõ minõségû anyagok szükségeltettek hozzá, amit a már említett mûhely igen komoly gépeivel munkált meg. Mindehhez természetesen jelentõs szellemi tõke is kellett.

A gimnáziumban matematika és fizika fakultációra járó diák elsõsorban mûszaki fejlesztést vitt véghez, kiegészítésként használva a biológiai háttér tudnivalóit. Az iskolában tanult fizikai ismereteken túl rengeteg más tanulmányra volt szüksége: a programozás, az anyagtechnológia alapjait sajátította el, hegesztett és nyomtatott áramköröket készített. Egy év alatt alkotta meg a robotkezet, segítségére volt Dr. Szabó István, a Debreceni Egyetem Fizika Tanszékének docense.

– A találmány még nincs teljesen készen, még sok munka lesz vele a fejlesztések során, tovább dolgozom rajta. Ehhez a Budapesti Mûszaki Egyetemen szeretném folytatni a tanulmányaimat villamosmérnöki vagy gépészmérnöki szakon – mondja jövõbeni terveirõl.

Amikor Póka Károly éppen nem érettségire készül vagy robotkezet talál fel, akkor szívesen foglalkozik harcmûvészettel; aikido és a jodo edzésekre jár.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!