2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Összhangban lehet az uniós joggal a tisztességtelenségre hivatkozó perek áttétele a magyar törvényszékekhezForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-13 12:57:38
Fõszabály szerint nem ellentétes az uniós joggal az a magyar szabályozás, amelynek alapján a tisztességtelen szerzõdési feltételek érvénytelenségének megállapítása iránt indított pereket át kell tenni a magyar törvényszékekhez - mondta ki csütörtökön közzétett ítéletében az Európai Unió luxembourgi székhelyû bírósága.

Az uniós ítélkezõ fórum elé került ügy két felperese, Baczó Nóra és Vizsnyiczai János István 2007-ben jelzáloggal biztosított lakásvásárlási kölcsönszerzõdést kötött a Raiffeisen Bankkal. A szerzõdésben olyan kikötés szerepelt, amely a jogviták eldöntésére - fõszabály szerint - választottbíróság illetékességét kötötte ki.

Baczó és Vizsnyiczai 2011-ben a kölcsönszerzõdés semmisségének megállapítása iránt keresetet nyújtott be a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz. A választottbíróság kizárólagos illetékességére vonatkozó kikötés semmisségének megállapítását is kérték, és azzal érveltek, hogy olyan tisztességtelen kikötésrõl van szó, amely egy uniós irányelv értelmében nem kötelezheti õket.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság az ügyet a Fõvárosi Törvényszékhez tette át. A magyar jog szerint ugyanis a tisztességtelen szerzõdési feltételek érvénytelensége tárgyában indított perek a törvényszék hatáskörébe tartoznak. Baczó és Vizsnyiczai azonban ellenzi az ügy törvényszéki hatáskörbe történõ utalását, mert a törvényszék elõtti eljárás költségesebb, mint a helyi bíróság elõtti eljárás.

Az EU bírósága most megállapította: az eljárási autonómia elvének értelmében minden tagállam belsõ jogrendjének feladata kijelölni a hatáskörrel, illetve illetékességgel rendelkezõ bíróságot, és meghatározni a keresetindítás azon eljárási szabályait, amelyek a jogalanyok jogainak védelmét hivatottak biztosítani. Ilyen körülmények között - szögezte le a luxembourgi taláros testület - nem ellentétes az uniós joggal az olyan nemzeti eljárásjogi szabály, amely alapján a helyi bíróságnak - amely egyébként a szerzõdés érvénytelenségének megállapítására irányuló kereset elbírálására rendelkezik hatáskörrel - arra nincs hatásköre, hogy ugyanazon szerzõdés tisztességtelenségének a megállapítása iránti kérelmet elbírálja.

Ez azonban nem érvényes abban az esetben - tette hozzá a bíróság -, ha megállapítható, hogy a helyi bíróságtól való áttétel olyan eljárási hátrányokat idéz elõ, amelyek a fogyasztó számára rendkívül megnehezíthetik az uniós jogrend által biztosított jogok gyakorlását. Azt, hogy az adott esetben ilyen mértékû hátrány megállapítható-e, azt már a nemzeti bíróságnak kell megvizsgálnia.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!