2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Rogán: az MNB felkészült a forintosítással és az elszámoltatással kapcsolatos feladatokraForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-14 09:11:04
Rogán Antal szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felkészült a forintosítással és az elszámoltatással kapcsolatos törvényekbõl adódó feladatok végrehajtására.

Az Országgyûlés gazdasági bizottságának elnöke, a Fidesz frakcióvezetõje a jegybankban tartott sajtótájékoztatón kiemelte: 2015 májusától a magyarországi bankok "leróhatják régi bûneiket a magyar családok felé".

A bankoknak a törvények végrehajtása során közel 1000 milliárd forintot kell visszafizetniük a magyar családoknak, a forintosítás és az elszámolás mintegy 2 millió 400 ezer hitelszerzõdést érint, ebbõl 1 millió 700 ezer a forinthitel-, 700 ezer pedig a devizahitel-szerzõdés - ismertette.

Rogán Antal elmondta: a bankoknál lévõ szerzõdések alapján 5500 milliárd forint hitelrõl van szó, ebbõl 3600 milliárd forint a devizahitel, 1900 milliárd forint a forinthitel. A magyar családok 950 milliárd forintot úgy fognak visszakapni, hogy azzal csökkentik a meglévõ hiteleik tõkéjét, 60 milliárd forintnyi összeget pedig a megszûnt hitelszerzõdések után készpénzben kapnak vissza azok, akiknek már nincs hitelszerzõdésük.

Kiemelte: a törvények a bankok elszámoltatásának és a forintosításnak a végrehajtását, lebonyolítását kifejezetten a Magyar Nemzeti Bankra bízta, "az MNB teljes egészében felkészült az elszámoltatás és a forintosítás végrehajtására."

"Meggyõzõdtem arról, hogy az MNB a szükséges döntéseket meghozta" - emelte ki. Megjegyezte, hogy az értesítések menetérõl, a kiküldendõ levelekrõl a jegybank jövõ héten részletesen tájékoztatja a sajtót, illetve a közvéleményt.

Rogán Antal ismertette: az átlag devizahiteleseknek 25-30 százalékkal is csökken majd a törlesztõrészletük, de a forintosításban nem részesülõ deviza fogyasztói hitelesek és gépjármû-hitelesek törlesztõrészletét is átlagosan 18 százalékkal mérsékli az elszámolás.

Balog Ádám az MNB alelnöke elmondta: a jegybank kiadta az elszámolási képleteket a bankoknak, és folyamatosan ellenõrzi az elszámolás tényleges folyamatát. Hozzátette: az MNB kampányt indít azért, hogy az elszámolásban érintett deviza- és forinthitelesek minden szükséges információt megkapjanak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!