2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Rettenetes mélységben a magyar gazdaságForrás: Index
Utolsó módosítás: 2009-11-13 13:09:36
Elképesztõen rossz GDP-adatot közölt a KSH csütörtökön: a statisztikai adatok szerint az idei harmadik negyedévben az elõzõnél is mélyebbre zuhant a magyar gazdaság.

A visszaesés az elõzõ negyedévhez képest 1,8 százalék, éves összevetésben 7,2 százalék. A forintot nem bántotta a hír, de a tõzsde zuhan.

A KSH és az Ecostat közös gyorsbecslése szerint Magyarország bruttó hazai terméke 7,2 százalékkal csökkent az idei harmadik negyedévben 2008 azonos idõszakához viszonyítva. A becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektõl eltérhetnek. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az elõzõ negyedévhez viszonyítva 1,8 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék. A bruttó hazai termék a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 2008 második negyedéve óta csökkent.

 

 

Rosszabb a vártnál

Az eredmény éves összevetésben rosszabb, negyedéves összevetésben sokkal rosszabb a vártnál. A piac ugyanis 6,6 százalékos éves, illetve 0,6 negyedéves alapú visszaesést várt, egyes elemzõk még azt sem zárták ki, hogy a negyedéves index pozitív lesz, vagyis a recesszió technikai értelemben véget érhetett Magyarországon.

A mostani adat azonban jócskán alulmúlja a konszenzusos várakozást is, jelezve, hogy a recesszió immár pont egy éve nagy erõvel tombol az országban – írja a Portfolio.hu. Az elõzetes adatok ismeretében még csak találgatni kehet, hogy miért is okozott negatív meglepetést a GDP-adat.

 

 

Az ipar segített

Az elemzõk korábban is azt várták, hogy az ipari termelés már pozitívan járulhat hozzá a GDP-hez, és az export-import egyenlegünk is felfelé húzza a mutatót. A Portfolio.hu most is azt írta, hogy a termelési oldalon az ipar valószínûleg már pozitív módon járult hozzá a növekedési számhoz, a jóval kisebb súlyú építõipar viszont lefelé húzhatta az indexet - legalábbis a havi volumenindexeknek ez a legvalószínûbb olvasata.

A KSH szintén pénteken közölt ipari statisztikája szerint a termelés a tavaly szeptemberitõl 15 százalékkal maradt el. Havi szinten ugyanakkor nõtt a termelés, szezonálisan és munkanaptényezõvel kiigazítva  3,7 százalékkal haladta meg az augusztusit. Az adatok megegyeznek a korábban közölt elõzetes számokkal. A termelés volumene az év elsõ kilenc hónapjában 21 százalékkal alacsonyabb volt, mint az elõzõ év azonos idõszakában.

A legnagyobb szektorról, a szolgáltatásokról szinte semmit sem tudunk, a mostani kedvezõtlen adat arra utal, hogy ezen a keresletérzékeny területen továbbra is nagyon mély a recesszió. A pénzügyi szolgáltatások bizonyára ezen belül is a legrosszabbul teljesítõ ágazatok között van – olvasható a Portfolio.hu-n.

Felhasználási oldalról vizsgálódva megállapítható, hogy mit sem ér a hatalmasra nyíló export-import olló, ha emögött a fogyasztás jelentõs visszaesése áll, ami ellensúlyozza ezt a hatást. A készletépítések sem indulhattak be olyan erõsen, mint esetleg az optimistábak várták, a beruházási indexszel kapcsolatban pedig a GDP-adat ismeretében nem lehetnek illúzióink (eddig sem voltak).

 

 

Vergõdünk

Semmi jót sem tudnak mondani a mai adatok láttán lapunk által megszólaltatott makroelemzõk. A piac az elmúlt hónapok ipari adatai miatt vártak enyébb visszaesést, de a 7 százalék feletti GDP-zuhanás úgy adódhatott, hogy más szektorok, más összetevõk nagyon gyengén teljesítettek. A lakossági fogyasztás erõtlen továbbra is, erre utalnak a folyamatos visszaesésrõl tanúskodó kiskereskedelmi adatok, vagyis a lakosság igazán most kezdte el érezni a válság hatását, a megtakarításokból fogyasztottak a háztartások, de mostanra úgy tûnik, elfogytak vagy elfogyóban vannak a tartalékok - vélekedik Barcza György, a K&H Bank vezetõ elemzõje.

Semmi jóval nem kecsegtetnek az eddigi és a mai számok - kommenáltja az adatokat Németh Dávid, az ING Bank vezetõ elemzõje. Az látszik, hogy nehezen fogunk kikecmeregni a gödörbõl, hiába ugyanis a nyugati - egyelõre törékeny - konjunktúra, ha idehaza nincs vásárlóerõ, akkor nem nagyon lehet abban bízni, hogy gyors lenne a feltámadás az összeomlás után - magyarázza. Jövõre kis túlzással csak a bázishatás segíthet, vagyis az, hogy idén nagyot esett a magyar gazdaság, innen pedig nagyon lejjebb már nincsen, pláne ha a nyugati élénkülés nem feneklik meg - teszi hozzá a közgazdász. Persze kérdés, hogy a jövõ évi adócsökkentés mennyire tudja támogatni a lakossági fogyasztás erõre kapását, és hogy ugyanilyen szempontból mi lesz a hatása annak, hogy a nyugdíjasokat újabb megszorítás nem éri a jelek szerint.

A két elemzõ egyetért abban, hogy a mai adatok nem rajzolják át az idei év egészérõl és 2010-rõl alkottot képet. Az idei negyedik negyedévben valamivel kisebb lehet a visszaesés a mostani 7,2 százaléknál, így az év egészében 6 százalék feletti, inkább 6,5 százalék körüli recessziót él át az ország, jövõre pedig stagnálás közeli állapot lehet: benne lehet a pakliban egy nagyon enyhe, fél százalék körüli GDP-növekedés is, de egy enyhe zsugorodás is.

 

 

Stabil forint, gyengülõ tõzsde

A forint árfolyamát egyelõre nem ütötte meg a rossz hír. Az euró ára szûk sávban, 269 forint környékén mozog – az utolsó kötés 268,91 forinton született –, ami a csütörtök estinél halványan erõsebb forintárfolyamot jelez. A dollár ára 181 forint alá, a svájci franké 178 forint alá csökkent.

A tõzsdei kereskedés ugyanakkor rossz hangulatban kezdõdött, a vártnál jobb OTP-gyorsjelentés ellenére is. A BUX-index 21 266 ponton kezdte a napot, ami 1,3 százalékos visszaesést jelentett, majd 21 147 pontig esett a mutató, igaz, innen elindult fölfelé, 21 300 pontig erõsödött. Az MTelekom kivételével a vezetõ részvények mindegyike mínuszban van: a telekompapírok – amik célárát épp ma reggel emelték – 1,3 százalékot erõsödtek, a többi 1,3-1,9 százalékot gyengült eddig.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!