2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Adatokból modellezik le a kapcsolatokatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-16 12:22:04
Rengeteg adat keletkezik, amelyeket kutatásokra, tudományos kérdések megválaszolására is lehet használni. Ezt is célozza az Európai Unió egyik programja, amelyben több mint másfél milliárd forintos támogatással vesz részt a Budapesti Mûszaki Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

Jelasity Márk, az MTA-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport tudományos fõmunkatársa a Kossuth Rádió Hajnal-táj címû mûsorában elmondta, hogy az elmúlt 15-20 évben a társadalomtudományoknak kialakult egy teljesen újfajta vizsgálati módja, ami kifejezetten az adatokra és az adatok elemzésére épül. Ennek az egyik legfontosabb eszköze a hálózattudomány – tette hozzá. A mindennapi életben erre a legjobb példát a társadalmi kapcsolatok szolgáltatják.

Az derült ki az elmúlt idõszakban, hogy ezek a hálózatok meglepõen hasonlítanak egymásra – mondta. Földünk társadalmi és informatikai hálózatai nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mivel hasonló önszervezõdésû folyamatokon mennek keresztül.

A program egyik célja kideríteni, milyen módszerekkel lehetne a társadalomban keletkezõ rengeteg adatot kezelni, feldolgozni és ezzel az elõrejelzésre használt modellek mûködését segíteni – mondta Jelasity Márk. Megjegyezte, hogy a programban kidolgozott módszerekkel például a járványok terjedését is fel lehet térképezni. Hiszen egy-egy járvány a repülõutak segítségével a különbözõ kontinensek között is rendkívül könnyen terjed. A modellezéssel komoly különbséget jelentettek a hosszú repülõutak, ám ezzel a módszerrel pontosabban lehet leírni a folyamatokat – fûzte hozzá a szakember.

A pénzügyi alkalmazásoknál például a piacok mûködésének a megértése fontos – mondta az MTA-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport tudományos fõmunkatársa. Ezeknek a komplex rendszereknek tanulmányozásához sok adat szükséges, de ma már az informatikai rendszerekbõl áramlik az adat. Olyan rendszerek kerültek kidolgozásra – állítja a szakember – amelyek segítségével például adatokat lehet gyûjteni. Ilyen többek között a Twitter-adatok gyûjtése – tette hozzá. Jelasity Márk azt mondta, ennek egy pici, véletlen mintájához bárki hozzáférhet, letöltheti. Általuk vizsgálni lehet a különbözõ követési információkat, vagy nyelvi elemzéssel akár különbözõ kulturális csoportokat is tudunk azonosítani.

Fontos forrás azon adatok elemzése is, amely az okostelefonok használata során keletkeznek, természetesen az adatvédelem elveinek messzemenõ betartása mellett. Az okostelefonos alkalmazások olyan lehetõségeket nyitnak meg, amiket csak ezen a módon lehet elérni – mondta a szakember. Egy ilyen mobiltelefonos platformmal adatokat is lehet gyûjteni, tehát nem csak magát, az alkalmazást lehet felhasználni, hanem azokat az adatokat is, amelyek az alkalmazás során létrejönnek - függetlenül az alkalmazástól.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!