2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Általában betartják a tûzszünetet Kelet-UkrajnábanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-17 10:39:33
A tûzszünet elvileg szombat éjféltõl életbe lépett, de kisebb incidensek vannak még.

Általában betartják az ellenfelek a vasárnap nulla órától hatályba lépett tûzszünetet, de vannak incidensek is - állapította meg a francia államelnökség. A helyzet Debalceve vasúti csomópontnál a legforróbb, ahol a szakadárok egyik parancsnoka bejelentette: a tûzszünet ellenére joguk van lõni az ukrán kormányerõket.

Francois Hollande elnök és Angela Merkel német kancellár telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnökkel, és ennek alapján állapította meg a február 12-én elfogadott tûzszünet tiszteletben tartását. Ugyanakkor egy ukrán katonai forrás azt állította vasárnap este, hogy szombat éjfél óta hatvan esetben vették célba az állásaikat a kelet-ukrajnai lázadók mindenféle fegyverrel, köztük Grad típusú rakéta sorozatvetõvel. Debalceve város térsége a legforróbb pont, ott a szeparatisták be is jelentették, hogy nem állnak le a harccal.

A párizsi közlemény szerint a felek úgy látják, hogy tovább lehet lépni a minszki megállapodás következõ pontjainak teljesítése irányában. E lépések magukba foglalják a nehézfegyverek visszavonását, a tûzszünet ellenõrzését az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet révén, valamint a helyhatósági választásokról szóló párbeszéd megkezdését.

Mind a négy ország vezetõje támogatta azt a javaslatot, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa hozzon határozatot a minszki megállapodás megerõsítésérõl - közölték Párizsban.

A feleknek a tûzszünet hatályba lépése után két nap leteltével kell megkezdeniük a nehézfegyverek visszavonását a frontvonalról, amire14 napjuk van rá.

Az oroszbarát szakadárok a tûzszünet ellenére sem engedték be az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelõ csoportjának tagjait a hetek óta ostromlott Debalcevébe - közölte a misszió vezetõje vasárnap.

Ertugrul Apakan arról számolt be, hogy a tûzszünetet Debalceve és a lázadók egyik fellegvárának számító Luhanszk kivételével a keleti országrész nagy részén betartják.

Természetesen lõhetjük Debalcevét, mert a mi területünkhöz tartozik, a mienk - szögezte le Eduard Baszurin parancsnok a Reuters hírügynökségnek telefonon nyilatkozva, hozzátéve, hogy a szakadárok mindenütt másutt betartják a tûzszünetet.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivõ az ügy kapcsán leszögezte, hogy a tûzszüneti megállapodást feltételek nélkül tiszteletben kell tartani, arra azonban nem tért ki, hogy Moszkva szerint Debalcevére is vonatkozik-e az egyezség.

Az ENSZ adatai szerint a kelet-ukrajnai válság tavaly áprilisi kirobbanása óta legalább ötezer ember vesztette életét az oroszbarát lázadók és az ukrán hadsereg közötti összecsapásokban, nagyjából tízezren pedig megsebesültek.

Két konvojjal több mint 1800 tonna újabb segélyszállítmányt vittek Oroszországból a délkelet-ukrajnai Donyeckbe és Luhanszkba - közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának képviselõje.

Az orosz válsághelyzeti irányítóközpont parancsnokhelyettese hangsúlyozta, hogy a délnyugat-oroszországi Rosztovi területrõl indított szállítmányokat a Matvejev Kurgan és Donyeck nevû határátkelõkön az ukrán határõrség és vámhatóság munkatársaival együtt vizsgálták át.

Eközben a német konzervatív CDU több parlamenti képviselõje úgy vélte: Nobel-békedíjat érdemel a pártelnök-kancellár Angela Merkel az ukrán válság kezelésében nyújtott teljesítményéért.

Merkel és Francois Hollande francia államfõ hatalmas eredményt ért el a válság rendezését célzó minszki egyezmény tetõ alá hozásával, és ha a megállapodás elvezet a békéhez, akkor a Nobel-békedíj logikus lépés lenne - mondta a Bild am Sonntag címû vasárnapi német lapnak Georg Wellmann, a Bundestag német-ukrán parlamenti csoportjának elnöke.

Ugyanakkor egyelõre még csak a tûzszünetrõl beszélünk, és nem tudjuk, hogy mennyire lesz tartós - mondta Wellmann, kiemelve: a vérontás megállítása mellett Ukrajna gazdasági újjáépítésére kell törekedni.
A német kancellár egy másik CDU-s képviselõ, Sylvia Pantel szerint is Nobel-békedíjat érdemel.

Miközben egyes politikusok megpróbálják kijátszani egymás ellen Európa népeit, Merkel azt tartja küldetésének, hogy egyesítse õket és elõmozdítsa az EU alapítóinak ügyét - mondta Pantel a Bild am Sonntagnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!