Utolsó módosítás: 2015-02-17 12:39:17 |
|
Házi tehéntej, kecsketej: micsoda finomságok. De hogy mákból tej? Ki hallott ilyet? Pedig a mák hatásainak köszönhetõen a máktej is maga az egészség. A máktej egészséges, finom, reggeli kávéba, zabpehelyhez, kakaóhoz… Ki, mit szeret a legjobban? Elkészítése is nagyon egyszerû.
Hozzávalók: 1 csésze mák 2 csésze forrásvíz 1 csipet tiszta só 1 kk hársméz
Elkészítése:
A mákot éjszakára beáztatjuk, hogy az enzimgátlók felszabaduljanak belõle. Reggel az áztató vízzel együtt turmixgépbe rakjuk, és 2-3 percig turmixoljuk, egészen addig, amíg szép fehér lesz. Utána tüll anyagon (harisnyán) keresztül megszûrjük, és jól kinyomkodjuk.
Én olyan finomra turmixoltam, hogy még a tüllön is ment át mákocska, így tálalás elõtt a legsûrûbb szûrõn még egyszer átszûrtem. Marad másnapra is ebbõl a mennyiségbõl, de figyelni kell arra, hogy két napnál tovább a magtejek sem tarthatók, magas fehérjetartalmuk miatt megsavanyodnak!
A mák aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. Régóta tudjuk, hogy lassítja az öregedési folyamatokat, elõsegíti a magas vérnyomás csökkentését. Kedvezõ zsírsav összetételének köszönhetõen megelõzhetõ a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét, fokozza a szervezet védekezõ mechanizmusát. Jótékony a sebek gyógyulásában, növeli a szellemi teljesítõképességet, idegerõsítõ, idegfájdalom csökkentõ, nyugtató, altató hatású.
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
|