2024. április 24. Szerda, György.
 
FM: a kormány segíti a dohánytermelõketForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-18 11:56:53
A kormány elkötelezett a dohánytermelõk iránt, s az európai uniós szerkezetátalakítási támogatás megszûnése után, ha a korábbinál szerényebb mértékben is, de segíti hazai forrásból a termelõket - fejtette ki Szentirmay Zoltán, a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) fõosztályvezetõje egy, az ágazat aktuális kérdéseivel foglalkozó nyíregyházi fórumon kedden.

A minisztériumi fõosztályvezetõ a fórumon arra kérte a megjelent mintegy ötszáz dohánytermelõt, hogy "tegyék a dolgukat, készítsék elõ a termelési év indítását".


Hozzátette: az új támogatási rendszer kidolgozása még tart, a pénzügyi feltételek létrehozásán dolgoznak a szakemberek, akik szerint a korábbi összegnek legalább a kétharmada elõteremthetõ lesz nemzeti forrásból.

Szentirmay Zoltán a részletekrõl annyit árult el, hogy a készülõ feltételrendszer két pillérû lesz, átmeneti segítséget és úgynevezett de minimis támogatást kapnak majd a termelõk.

Bényei Illés, a fórumot szervezõ Magyar Dohánytermelõk Országos Szövetségének (MADOSZ) elnöke az MTI-nek elmondta: az Európai Unió eddig évente 22,4 millió euró, mintegy 7 milliárd forint szerkezetátalakítási támogatást biztosított az ágazatnak.

Úgy vélte, amennyiben ezt az összeget hazai forrásból nem sikerül pótolni, akkor a megszûnés fenyegeti a dohánytermesztést Magyarországon és 20 ezer ember foglalkoztatása kerül veszélybe.
Szerinte ez jelentõs gondokat okozhat a kelet-magyarországi térségben, ahol a 4700 hektáros dohányültetvény 80 százaléka található. A dohányföldeken alkalmazottak 90 százaléka szakképzettség nélküli, 70 százaléka nõ.

Az elnök szólt arról is, hogy a termelés idei indításához a vetõmagot már be kellene szerezniük a gazdálkodóknak, s meg kellene kötniük a feldolgozókkal a termékértékesítési szerzõdést is. A támogatás körüli bizonytalan helyzet miatt sok termelõ kivár, a magvak elvetése, a palánta-nevelés indítása várat magára és a MADOSZ adatai szerint szerzõdés sem kötött még senki a feldolgozókkal - mondta.

A fórumon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai is elõadást tartottak. Esküdt Gábor ezredes, jövedéki fõosztályvezetõ arról szólt, hogy 2006 óta 18 milliárd szálról 9 milliárdra esett vissza a cigaretta-forgalmazás 2013 végéig. A feketepiac 11-12 százalékos, az utóbbi két évben stagnál, de tavaly például több mint 4,2 milliárd forint értékû illegális dohányárut foglaltak le a hatóságok, s naponta 38-40 ügyben intézkedtek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!