2024. április 27. Szombat, Zita.
 
NFM: a felsõoktatásban résztvevõk számára is ingyenes a Microsoft Office használat otthonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-19 09:22:01
A felsõoktatásban résztvevõ diákok február 17-étõl otthon is ingyenesen használhatják a Microsoft Office szoftvert – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a felsõoktatási intézmények valamennyi hallgatója öt számítógépen és öt mobil eszközön használhat otthon, ingyenesen bizonyos Microsoft termékeket és nyílt forráskódú szoftvereket. Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. honlapján üzemel a központi regisztrációs rendszer, amelyen keresztül valamennyi hallgató elérheti a szoftvereket.

Az ingyenes használat mellett minden diák 1 terabyte tárterületet is kap, továbbá a tanárok otthoni ingyenes felhasználását néhány héten belül további öt gépre terjesztik ki - írta a minisztérium.

A közlemény idézi Kara Ákost, az infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelõs államtitkárt, aki a kiterjesztéssel kapcsolatban elmondta: a most felajánlott Office csomag és a megkötött megállapodás illeszkedik a kormány által meghirdetett Digitális Nemzet Fejlesztési Program céljaihoz, amelynek egyik legfontosabb területe a digitális készségek fejlesztése. A Tisztaszoftver programhoz 48 felsõoktatási intézmény csatlakozott, az ingyenes szoftverek így mintegy 300 ezer hallgatóhoz juthatnak el - mondta.

A Microsoft Office szoftver használata a magyar oktatási intézményekben, továbbá az általános- és középiskolai tanulók és tanárok számára tavaly december 4-étõl már otthon is ingyenes a Tisztaszoftver program keretében, azonban a felsõoktatásban résztvevõkre csak mostantól vonatkozik a kezdeményezés.

A kormány elõször 2002-ben kötött három éves megállapodást a Microsoft Magyarországgal a felsõoktatásban tanulók és oktatók részére elérhetõvé tett ingyenes szoftvercsomagról, amelyet 2005-ben kiterjesztettek a közoktatásra is. A megállapodás alapján a licenszek beszerzése éves bérleti konstrukcióban, igen kedvezõ áron történik. Az informatikai vállalat mostani felajánlásának összértéke közel 8 milliárd forint évente a magyar felsõoktatásban - olvasható a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!