2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A légszennyezettség minimalizálása a fõ célForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-20 09:28:42
A Földmûvelésügyi Minisztérium elindította a „Fûts okosan” elnevezésû programot, mely részletesen elolvasható a futsokosan.kormany.hu weboldalon. Az alábbiakban igyekszünk a legfontosabb tudnivalókra felhívni a figyelmet azért, hogy egy fûtési szezon a lehetõ legkevesebb légszennyezettséggel járjon.

Míg a távfûtés helyben nem okoz semmilyen légszennyezést, illetve a földgáz használata mellett a legveszélyesebbnek tekintett kisméretû részecskék kibocsátása elhanyagolható, ezzel szemben a szilárd tüzelõanyagok elégetésekor nagy mennyiségû káros anyag kerülhet a levegõbe.

A szilárd tüzelõanyagok között is nagy különbségek vannak. Amennyiben szén vagy fa között kell választanunk, inkább preferáljuk a fát. A szenek sem egyformák, hiszen egy jó minõségû brikett, koksz, vagy darabos szén által okozott levegõterhelés jelentõsen kisebb, mint amit a silány minõségû, magas kéntartalmú barnakõszén, vagy lignit felhasználása okoz. Hazánk azon területein, ahol a kisméretûrészecske-szennyezés magas, a levegõ minõsége miatt egyáltalán nem ajánlott a szilárd tüzelõanyag használata.

A helyes tüzelõanyag kiválasztása elengedhetetlen kelléke a „tiszta” és hatékony tüzelésnek. Amennyiben száraz hasított tûzifát, fapelletet és fabrikettet használunk, megtaláltuk a megfelelõ tüzelõanyagot, ámbár ezen anyagokkal szemben is megvannak a különbözõ minõségi elvárások.
Amit tilos

Kezeletlen fa és papír kivételével tilos bármilyen hulladék elégetése, beleértve az alábbiakat is:

– festett, lakkozott, tehát úgynevezett „kezelt” fa
– rétegelt lemez, bútorlap
– építési fahulladék
– színes, „fényes” papírhulladék

– gumi, mûanyag

– ruha, cipõ

– bármilyen települési hulladék

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!