2023. február 3. Péntek, Balázs.
 
6700 milliárd forintnyi uniós támogatás lehívása elõtt nyílt meg az útForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-20 10:48:50
Címkék: Bihari hírek, euro
A benyújtott 10 közül már 6 operatív programhoz megadta jóváhagyását az Európai Bizottság.

Összesen 6700 milliárd forintnyi uniós támogatás lehívása elõtt nyílt meg az út azzal, hogy az Európai Bizottság a benyújtott 10 közül már 6 operatív programhoz megadta jóváhagyását a 2014-2020-as programozási idõszakra vonatkozóan - mondta Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelõs államtitkára hétfõn Budapesten sajtótájékoztatón.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a tavaly már jóváhagyott Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program után Brüsszel múlt pénteken újabb öt magyar operációs programot hagyott jóvá.

Az államtitkár kifejtette, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programot 2733 milliárd forint összeggel, a terület- és településfejlesztési op-t 1231 milliárd forintos, a Versenyképes Közép-Magyarország op-t 288 milliárd forintos, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programot 1215 milliárd forintos összeggel, valamint a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programot csaknem 1200 milliárd forint támogatási összeggel hagyta jóvá az Európai Bizottság.

A többi programról szólva Vitályos Eszter elmondta: az Emberi Erõforrás Fejlesztési Operatív Programmal kapcsolatban még nem érkezett meg a hivatalos jóváhagyás, a közigazgatás fejlesztési programmal kapcsolatban pedig újabb egyeztetési folyamat indul Magyarország és a bizottság szakértõi között; ez március közepén zárulhat le.

A szintén benyújtott Vidékfejlesztési Programhoz a bizottsági válaszok visszaérkeztek, ezeket már elkezdték feldolgozni a Miniszterelnökségen - tette hozzá az államtitkár.

Az elfogadott és az elfogadás alatt álló programok összesen több mint 12 000 milliárd forint támogatást jelentenek majd a következõ hét évben.

Vitályos Eszter szólt arról is, hogy a pályázati felhívások indulásának elõfeltétele, hogy monitoring bizottságok alakuljanak: ezeket a szaktárcáknál mûködõ irányító hatóságok állítják fel, elnöküket pedig a miniszterelnök nevezi ki. Ezek a bizottságok tárgyalják meg a felhívásokat, amelyek közül az elsõk márciusban jelennek meg a tervek szerint. A felhívásokat a kormány az éves fejlesztési keret formájában hagyja majd jóvá; az integrált közlekedésfejlesztési op, valamint a környezet- és energiahatékonysági op-nál már megtörtént a jóváhagyás.

Az államtitkár elmondta: a végrehajtás új szervezeti modellben fog történni, amelynek keretében szigorú feltételeknek kell majd megfelelni a pályázóknak, de a források felhasználása könnyebb lesz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!