2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Drágán vesszük itthon a halatForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-21 12:52:14
A kisebb áfakulcs a szakma szerint közvetlenül is megmozdíthatná a hazai halpiacot.

Az élõ halak általános forgalmi adójának (áfa) csökkentéséért lobbiznak haltermelõi és horgászati szervezetek, hogy növelni lehessen a hazai halfogyasztást és haltelepítéseket. A mai 27 százalékos áfát jelentõsen, egyes vélemények szerint legalább 5 százalékra kellene mérsékelni ahhoz, hogy érdemi változásokat lehessen elérni.
Mi a megoldás?

Az agrarszektor.hu értesülései szerint a Magyar Országos Horgász Szövetség és a Magyar Haltermelõk és Halászati Vízterület- hasznosítók Szövetsége közelmúltbeli egyeztetõ megbeszélésén is felmerült, hogy a két érdekképviselet szorgalmazza az áfamérséklést. Szakértõi vélemények szerint az élõ halak 27 százalékos jelenlegi áfakulcsát kellene jelentõsen – nullára vagy 5 százalékra - csökkenteni ahhoz, hogy érzékelhetõ változást lehessen elérni. Úgy tudjuk, az áfamérséklés lehetséges módjairól a Földmûvelésügyi Minisztérium már kapott is szakmai javaslatokat.
Alig esszük

A kisebb áfakulcs közvetlenül is megmozdíthatná a hazai halpiacot, mert a haltermelõk a fogyasztóknak vélhetõen több halat értékesíthetnének, ha az alacsonyabb áfa árcsökkenést eredményezne és a hazai élõ halak iránti kereslet nõne. Az egy fõre jutó éves halfogyasztás rendkívül alacsony, évi 3-5 kilogrammra tehetõ, pedig a halhúsnak fontos szerepe lenne például a szív- és érrendszeri betegségek megelõzésében. Az áfacsökkentés ösztönözhetné a vízhasznosítók haltelepítéseit is, így több hal kerülhetne az állami vizekbe, ez pedig a horgászat és a horgászturizmus feltételeit javíthatná. Ma a saját természetes vizeit az állam bérbe adja olyan szervezeteknek, amelyek halgazdálkodási tervek és haltelepítési kötelezettségek szerint kezelik azokat. A hasznosítók termelõktõl vásárolják meg a telepítésre szánt halakat, amelyek azonban vízbe helyezésük után az államé lesznek. Az pedig bonyolult szabályrendszer alapján lehetõvé teszi, hogy a horgászok kifoghassák azokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!