2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Elemzõk: folytatódik a reálbér-emelkedés idénForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-23 10:15:46
Az egyszeri hatások nélkül is tovább folytatódhat idén a reálbérek emelkedése Magyarországon az MTI által pénteken megkérdezett elemzõk szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatai szerint tavaly a nettó és bruttó átlagkereset egyaránt 3 százalékkal nõtt a nemzetgazdaságban, a családi kedvezmények tavalyi változása további 0,8 százalékponttal járult hozzá a nettó keresetek emelkedéséhez.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház Zrt. vezetõ elemzõje szerint a javuló foglalkoztatás és az emelkedõ keresetek a továbbiakban is segíthetik a fogyasztás bõvülését, amely mind nagyobb súllyal járulhat hozzá a gazdasági növekedéshez. Ezt a hatást rövid távon erõsíthetik a devizahiteles elszámolások is.

Az elemzõ az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejtette: a decemberi bruttó és nettó keresetek 6,7 százalékos megugrása nagyobb az elõzõ hónapokra jellemzõ 2-3 százalékosos dinamikánál, amiben azonban jelentõs szerepet játszottak az év végi egyszeri hatások is.

Balatoni András, az ING Bank vezetõ elemzõje szintén úgy véli, hogy a rendszeres bérek emelkedése, valamint a családi adókedvezmények kiterjesztése jelentõs megtakarítást és a vásárlóerõ növekedését eredményezi, ami megmutatkozik majd a fogyasztásban is.

Az elemzõ kedvezõnek ítélte, hogy az alacsony infláció ellenére a közfoglalkoztatástól megtisztított adatok szerint markánsan, a nemzetgazdaságban 4,3, míg a vállalati szférában 4,4 százalékkal nõttek a rendszeres bérek. Szintén pozitívumként említette a foglalkoztatottak számának mintegy 2,5 százalékos növekedését a versenyszférában.

Balatoni András megjegyezte, hogy a létszámbõvülés ellenére a vállalatok által is egyre többször kifogásolt munkaerõhiány figyelhetõ meg, ami fölfelé hajtja a béreket.

Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezetõ makrogazdasági elemzõje szerint ugyanakkor a múlt decemberi kiugró béremelkedés ellenére komolyabb változások nem várhatóak az idén a bérek alakulásában. Összességben a tavalyihoz hasonló 3 százalékos átlagos emelkedésre számít, és mivel az infláció az idén is 0 százalék körüli szinten maradhat, a reálbérek ugyanilyen mértékben növekedhetnek 2015-ben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a 2014 decemberi 7,7 százalékos reálkereset növekedésben a rendszeres jövedelmek erõteljes emelkedése mellett az év végi mozgóbér-kifizetések bõvülésének is nagy szerepe volt.

Az NGM további létszámbõvülésre és reálkereset emelkedésre számít a GDP adatok, a folyamatosan javuló foglalkoztatottság és a csökkenõ árak fényében. A pozitív folyamatok pedig kedvezõen hatnak a lakosság jövedelmi helyzetére és hozzájárulnak a belsõ fogyasztás növekedéséhez is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!