2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Akár már ma ítélet lehet az ápolók ügyébenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-24 11:02:25
Halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében hozhat ítéletet a bíróság hétfõn.

A Debreceni Járási Ügyészség vádirata szerint dr. H. Marianna és társa hatósági engedély nélkül mûködtette az otthont Debrecenben. A kft. ügyeit dr. H. Marianna intézte, de õ is részt vett az otthonban lévõk gondozásában, ápolásában.

A vádirat szerint a 79 éves sértett elõrehaladott Parkinson-kórban és pszichés betegségben szenvedett. Csaknem 1 hónapos kórházi kezelése után 2011. júliusában került az otthonba. Fizikai és mentális állapota miatt 24 órás felügyeletet igényelt. Dr. H. Marianna szóban történt megállapodása szerint havi 100 ezer forintért teljes körû gondozást és ellátást biztosítanak.

Az idõs ember egészségi állapota néhány hét után egyre rosszabb lett és tolószékbe is került. Pszichés problémái miatt – áll a vádiratban – nem ritkán lekötözték, vagy gyógyszerekkel nyugtatták le. A benyugtatózott, kikötözött, kommunikációra képtelen, gyakran zavartan viselkedõ sértett táplálására és folyadékbevitelére a gondozók nem ügyeltek kellõképpen – állapította meg az ügyészség.

Alig két hónappal a sértett bekerülés után a reggel munkába álló ápolónõ figyelt fel arra, hogy a beteg véreset hányt.
Dr. H. Marianna orvost hívott, aki azonnal mentõért telefonált. A sértett súlyosan kiszáradt, közvetett életveszélyes állapotban került kórházba, majd a gondos ápolás ellenére 6 nappal késõbb meghalt. A vádirat azt írja, hogy a kiszáradás akár 2 nap alatt is kialakulhatott, így azokat terheli a felelõsség, akik az utolsó 48 órában végezték az idõs ember gondozását.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!