2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Felhívás - Megelõzhetjük a szabadtéri tüzeketForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-25 12:35:20
Az elmúlt napokban országszerte megnövekedett a szabadtéri tüzesetek száma, ezek többsége összefüggésbe hozható a szokásosnál korábban megkezdett tavaszi kerti munkákkal.

Az év eleje óta már majdnem kétszáz erdõ- és vegetációtûz keletkezett, a legtöbb Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Az erdõ- és szabadtéri tüzek szempontjából a tavasz a legveszélyesebb idõszak, ilyenkor Magyarországon évente több ezer tûz keletkezik. A statisztikai adatokból látszik, hogy az idén eddig már több mint kétszer annyi erdõ- és vegetációtûz gyulladt, mint tavaly ilyenkor.

Az idén eddig a legtöbb szabadtéri tûz Borsod-Abaúj-Zemplén megyében keletkezett, ott már 67 ilyen esetnél tartanak. Pest megyében 51, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 26, Bács-Kiskun megyében 24, Fejér megyében pedig 23 szabadtéri tüzet kellett eloltani.

Az erdõtûz kockázata jelentõsen függ az idõjárási viszonyoktól, a száraz és szeles idõjárás ideális feltételeket teremt a tüzek kialakulásához, továbbterjedéséhez. Erdõtûz-veszélyes idõszakban a földmûvelésügyi miniszter vagy az erdészeti hatóság tûzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdõkben vagy akár az ország összes erdejében. Tûzgyújtási tilalom esetén az erdõkben – beleértve a kijelölt tûzrakóhelyeket is –, valamint az erdõterületek határától számított kétszáz méteren belül is tilos tüzet rakni!

A szabadterületi tüzek megakadályozására vonatkozó általános elõírás, hogy a terület tulajdonosa, használója köteles a területet éghetõ anyagtól, száraz növényzettõl mentesen tartani. A belterületi hulladékégetés – amennyiben más jogszabály ettõl eltérõen nem rendelkezik – tilos! Kerti zöldhulladék égetésre csak ott van lehetõség, ahol ezt önkormányzati rendelet megengedi.

A kirándulóknak fontos tudnia, hogy csak a kijelölt tûzrakóhelyeken gyújthatnak tüzet. Ha befejezték a szabadtéri sütés-fõzést, vagy a kerti hulladék égetését, akkor a tüzet minden esetben oltsák el vízzel és takarják le földdel. Az égetésnél mindig legyen a közelben kerti szerszám a szél által elfújt avar összeszedésére, illetve ha van kerti locsolóeszköz, szükség esetén azt is használják. A dohányzók pedig minden esetben oltsák el az égõ cigarettacsikket, mert az is könnyen tüzet okozhat.

Két hét múlva, március 5-én hatályba lép az új Országos Tûzvédelmi Szabályzat, amely új elõírásokat határoz meg a szabadtéri tûzgyújtásra vonatkozóan is. Mielõtt tüzet gyújtanának, tájékozódjanak a megváltozott szabályokról.

Amennyiben mégis tûzeset következik be, annak észlelésekor az elsõ és legfontosabb feladat a kezdeti “kis tüzek” eloltásán túlmenõen az, hogy arról a 105-ös, vagy 112-es segélyhívó számon haladéktalanul értesíteni kell a katasztrófavédelmet.

Tûzgyújtási tilalommal és erdõtüzekkel kapcsolatos további információkat www.katasztrofavedelem.hu vagy a www.nebih.hu oldalon talál!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!