2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Tartós élelmiszert gyûjtenek jövõ vasárnaptól a katolikus templomokbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-27 13:15:36
Tartós élelmiszert gyûjtenek jövõ vasárnaptól egy héten keresztül a katolikus templomokban, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) errõl szóló körlevelét most vasárnap országszerte felolvassák a katolikus templomokban - tájékoztatta az MKPK sajtószolgálata csütörtökön az MTI-t.

A körlevélben az MKPK felhívta a figyelmet arra, hogy a már hagyományossá vált nagyböjti tartósélelmiszer-gyûjtéssel egy õsegyházi hagyományt elevenít fel a katolikus egyház, hiszen az elsõ század keresztényei a kenyértörésre vitték magukkal a szegényeknek szánt adományaikat. Azt kérik a katolikus hívõktõl, hogy a példát követve vigyék el a szentmisékre tartósélelmiszer-felajánlásukat.

"A legkisebb adománnyal is a felebaráti szeretet csodája valósul meg közöttünk" - írták.

Az MKPK körlevelében kiemelte: tudják, hogy a katolikus családok is nehéz helyzetben vannak és anyagi gondokkal küzdenek, ezért "nem perselygyûjtésre buzdítják a testvéreket", hanem arra, hogy szerény lehetõségeikhez mérten tartós élelmiszerrel járuljanak hozzá a katolikus egyház segélyakciójához.

A jövõ vasárnapi szentmiséken és az azt követõ héten, március 8-tól 15-ig várja a katolikus egyház az adományokat, amelyeket a Katolikus Karitász juttat majd el a rászorulókhoz.

A körlevélben kitértek arra is, hogy a korábbi években meghirdetett gyûjtések eredményeképpen családok ezreit tudták segíteni azokkal a segélycsomagokkal, amelyeket a hívek adományoztak. Ha minden hívõ legalább 1 kilogramm adományt visz a templomba, akkor újra nagyon sok családnak tudnak segíteni, "az irgalmas Jézus példáját követve" - tették hozzá.

Telefonos adományvonalon is bekapcsolódhatnak a hívek a karitász segítõ munkájába: ha felhívják az 1356-os telefonszámot, akkor 500 forinttal járulnak hozzá a rászorulók megsegítéséhez.

A körlevélben idéztek Ferenc pápa idei nagyböjti üzenetébõl is: "Mennyire szeretném, hogy mindazok a helyek, ahol az egyház valamilyen formában megnyilvánul – különösképpen plébániáink és közösségeink –, az irgalom szigeteivé váljanak a közömbösség tengerében! – fogalmazott a katolikus egyházfõ.

"Segíthetünk a szeretet különféle megnyilvánulásaival, a hozzánk közel vagy tõlünk távol lévõ embereknek az egyház számos karitatív szervezetének köszönhetõen. A nagyböjt megfelelõ idõ arra, hogy kimutassuk érdeklõdésünket a másik iránt, akár egy kicsi, de konkrét jellel, mely egyben kifejezi a közös emberségben való részesedésünket" - olvasható Ferenc pápa nagyböjti üzenetében.

Úgy fogalmazott: "a másik szenvedése a megtérésre hív, mert a testvér szükséglete életem törékenységére emlékeztet, illetve az Istentõl és a testvérektõl való függõségemre". Ferenc pápa hozzátette, hogy "ha alázattal kérjük Isten kegyelmét, és elfogadjuk lehetõségeink korlátait, akkor bízni fogunk azokban a végtelen lehetõségekben, amelyeket Isten szeretete tartogat számunkra".

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!