2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Az ÉRB Észak-Magyarországi Regionális Bank nem takarékszövetkezetForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-28 09:36:32
Az ügyfelek számára megtévesztõ lehet az ÉRB Bank egyes fiókjainak elnevezése, a banknál kialakult helyzet azonban semmilyen hatással nincsen a Borsod, Szabolcs és Hajdú megyékben mûködõ takarékszövetkezetekre.

A környéken mûködõ takarékok biztonságos mûködését és megfelelõ tõkeellátottságát – szemben az ÉRB Bankkal – a takarékszövetkezetek Integrációs Szervezete is biztosítja. A takarékokban elhelyezett megtakarításokat pedig 2014 decemberétõl Magyarországon egyedülálló módon kettõs betétvédelmi rendszer védi.

Az ügyfelek számára megtévesztõ lehet, hogy a miskolci központtal ÉRB Észak-Magyarországi Regionális Bank korábban Takarék Szövetkezeti Hitelintézet, Tokaj és Vidéke, Abasár és Vidéke, Létavértes és Vidéke, Pocsaj és Vidéke Takarék neveken volt ismert. A mára bankká alakult pénzintézet azonban nem takarékszövetkezet, az ÉRB-nél kialakult helyzet semmilyen hatással nincsen a környéken mûködõ többi takarékra. Az ÉRB független intézmény, amely több mint egy éve bankká alakult, és 2014. januárjában kilépett a takarékszövetkezetek biztonságos mûködését és megfelelõ tõkeellátottságát garantáló Integrációs Szervezetbõl. Az ÉRB Bank így nem lett tagja a takarékszövetkezetek megújult garanciaközösségének sem.

A takarékoknál elhelyezett megtakarítások a takarékok új garanciaközösségének köszönhetõen 2014 decembere óta teljes biztonságban vannak: a takarékoknál elhelyezett betéteket az országban egyedülálló módon az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) mellett a takarékok saját Tõkefedezeti Alapja is biztosítja. Az új rendszerben az integráció egésze, illetve minden egyes, a garanciaközösséghez csatlakozott takarék mögött egységesen közel 300 milliárd forintnyi tõke áll.
Az SZHISZ-rõl

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetét (SZHISZ) a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény hozta létre mint a hazánkban mûködõ szövetkezeti hitelintézetek közös intézményvédelmi és szabályozó szervezetét.

Az SZHISZ tagjai a hazai szövetkezeti hitelintézetek – takarékszövetkezetek, hitelszövetkezetek, illetve szövetkezeti bankok –, valamint az integráció központi bankja, a Magyar Takarékbank Zrt. és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Az SZHISZ feladata az integráció mûködésének szabályozása, valamint az intézményvédelmi és felügyeleti feladatok ellátása. Az SZHISZ ennek megfelelõen közös, egységes szabályzatokat dolgoz ki és fogad el a szektor egészére vonatkozóan, vizsgálja az egyes szövetkezeti hitelintézetek mûködését és gazdálkodását, valamint szavatolótõkét szolgáltat az integráció tagjainak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!