2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Az NFM módosítja a háztartási nagygépcsere-program szabályaitForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-28 09:49:19
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) módosítja az Otthon Melege Program keretében meghirdetett, energiamegtakarítást eredményezõ háztartási nagygépek cseréje alprogram támogatói okiratát; a korábban megjelölt háztartási nagygéptõl eltérõ energetikai mutatókkal rendelkezõ gép is beszerezhetõ, és több idõ biztosított a hûtõk, fagyasztók megvásárlására - közölte az NFM csütörtökön.

A fejlesztési tárca azzal indokolta döntését, hogy néhány esetben a vissza nem térítendõ támogatás felhasználását akadályozza, hogy a kiválasztott berendezés Magyarországon már nem szerezhetõ be.

A minisztérium tájékoztatott, hogy a vásárlás során az újonnan kiválasztott háztartási nagygép adatait a kereskedõnek kell a rendszerben rögzítenie. A cserével változatlanul legalább 10 százalékos energia-, vagy évente minimum 20 kilogramm szén-dioxid-megtakarítást kell elérni, amelyet a kereskedõ köteles ellenõrizni a rendszerben megadott adatok alapján. A támogatott 30 ezer forint vissza nem térítendõ támogatásban részesülhet, ha az eredetileg tervezettnél alacsonyabb energiaosztályú gépet vesz.

A közlemény szerint a támogatói okirat-módosításokat hamarosan elektronikusan kézbesítik. A kedvezményezetteknek a módosított támogatói okirat kézhezvételét követõ 30 napban kell a háztartási gépet megrendelni. Az új hûtõ vagy fagyasztó átvételének végsõ határideje 2015. április 15. - írták.

Az NFM 2014. szeptember 17-én hirdette meg a háztartási nagygépek cseréjét támogató alprogramot. A 627,1 millió forintos keretösszegû alprogram célja, hogy a pályázók vissza nem térítendõ állami támogatással csökkentett vételáron szerezhessék be új, magas energiahatékonyságú hûtõ- vagy fagyasztó-berendezéseiket.

A minisztérium 2014 decemberében két alkalommal is megemelte a forráskeretet (elõbb 60 millió, majd további 107 millió forinttal) és 5 ezer forinttal növelte az egyes támogatások összegét. Ennek köszönhetõen közel 23 ezer háztartás szerezhet be új hûtõ- vagy fagyasztó-berendezést, 30-40 ezer forinttal csökkentett vételáron.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!