2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Czunyiné: 2,5 milliárdos pályázati keret óvodai férõhelyek bõvítéséreForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-28 10:54:55
Az önkormányzatok összesen 2,5 milliárd forintra pályázhatnak óvodai férõhelyek bõvítésére és csoportszobák létesítésére - jelentette be Czunyiné Bertalan Judit csütörtökön a fõvárosban.

A köznevelési államtitkár a belvárosi Balaton óvodában tartott sajtótájékoztatón közölte: az NGM felhívására a kérelmeket március 23-ig lehet benyújtani, és már mûködõ óvodaépület átalakítására, bõvítésére vagy új óvoda létesítésére pályázhatnak a települési önkormányzatok. Elsõsorban azok kérelmét várják, ahol legalább egy új óvodai csoportot tudnak majd indítani - jelezte.

Hozzátette: olyan pályázatokat tudnak befogadni, ahol legkésõbb december végéig érvényes építéshatósági engedélye van az építtetõnek. Ahol óvodafejlesztési elképzelés és engedély van, gyorsabban tudnak jelentkezni. Ugyanakkor a férõhelyek szükségessége a pályázatok bírálatakor fontos szempontként jelenik meg.

A kiírás kedvezõ helyzetbe hozza azokat az önkormányzatokat is, amelyeknek kevés anyagi lehetõségük van, hogy a fejlesztéseket önerõbõl megvalósítsák, náluk lehetõség van akár az ötszázalékos önerõre is - mondta Czunyiné Bertalan Judit.

Rámutatott: a támogatási önerõ mértéke a helyi adóerõ-képesség függvényében változhat. Kitért arra, hogy a legszegényebb települések esetében férõhelyenként akár 2,2 millió forint is lehet a támogatás, míg ahol jobb a költségvetési pozíció 1,2 milliós lehet a hozzájárulás. A pályázatokat a belügyi, a nemzetgazdasági tárca és az Emberi Erõforrások Minisztériumának szakértõibõl álló tárcaközi bizottság értékeli, végsõ döntést pedig a nemzetgazdasági miniszter hoz, május 8-ig.

Arról, hogy a 2,5 milliárdos keret mire lesz elég, azt mondta: akkor tudják megmondani, hány férõhely létesülhet, ha a pályázatokból látják, milyen önerõ van, és mekkora támogatást kell nyújtaniuk. Eltérõek az adottságok és vannak olyan agglomerációs térségek, ahol új óvodára lehet szükség, és van ahol csoportszoba hozzáépítésére. A fejlesztéseket nemzeti forrásból, költségvetési pénzbõl valósítják meg - hangsúlyozta.

Az óvoda az iskola elõszobája, és az a döntés, hogy szeptembertõl minden hároméves gyermek számára az óvodai nevelést biztosítani kell, azzal is jár, hogy férõhelyek számát növelni kell - mondta Czunyiné Bertalan Judit, aki hangsúlyozta: folytatódik az óvodai férõhelyek bõvítésére és az infrastruktúra fejlesztésére indított kormányzati program. Emlékeztetett: tavaly összesen egymilliárd forintra már lehetett pályázni. Jelenleg ezekbõl 18 településen van lekötött óvodafejlesztési projekt, így hazai forrásból közel ezer férõhely áll majd rendelkezésre. Uniós keretbõl további férõhelyek kialakítása is zajlik - tette hozzá.

Jeneiné Rubovszky Csilla, az V. kerület kormánypárti alpolgármestere elmondta: nagyon fontosnak tartják azt a kormányzati döntést, hogy szeptember 1-tõl hároméves kortól kötelezõ lesz az óvodába járás. Ez megkönnyíti a késõbbiekben az iskoláztatást is, amit a belvárosi önkormányzat pénzbeli támogatással és szociális ösztöndíjjal egyaránt szeretne segíteni. Jelezte: szociális támogatási csomagot dolgoztak ki, játékos formában készítik fel a gyermekeket az iskolára.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!