2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Influenza - Az OTH jelentést kér a kórházaktól a szabad kapacitásokrólForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-28 11:21:04
Az országos influenzajárvánnyal összefüggésben az országos tisztifõorvos körlevelet küldött a kórházak vezetõinek, illetve az Országos Mentõszolgálatnak, ebben folyamatos jelentést kér az üres intenzívágyak és a szabad lélegeztetõ gépek számáról.

Az MTI megkeresésére az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifõorvosi Hivatala csütörtökön adott tájékoztatása szerint a lépésre azért volt szükség, mert ha valamely szolgáltatótól olyan jelzés érkezik, hogy üres intenzív ágy vagy szabad lélegeztetõ gép hiányában az intenzív szakmai hátteret igénylõ szakmákban nem tudja biztosítani folyamatos ellátást, az OTH a szabad kapacitások figyelembevételével jelöl ki másik ellátót a feladatra.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az influenza kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés, általában szövõdmények nélkül, néhány nap alatt gyógyul, ugyanakkor a súlyos szövõdménnyel járó megbetegedések kórházi kezelést, sõt akár gépi lélegeztetést igényelhetnek. Ebbõl a szempontból különösen veszélyeztetettek az idõsebb korosztályok, a várandósok, a kisgyermekek és az alapbetegségük miatt rossz általános egészségi állapotú emberek.

Hozzátették, hogy az influenzavírus okozta fertõzés esetén az egyedi megbetegedés súlyosságát a beteg általános állapota és alapbetegségei határozzák meg. Ugyanaz a vírus, amely egy egészséges fiatalban viszonylag enyhe megbetegedést okoz, egy kisgyermekben, egy idõs vagy alapbetegségben szenvedõ emberben súlyos, életveszélyes állapotot okozhat. Ezért fontos, hogy a súlyos, szövõdményes influenza megbetegedés szempontjából kockázati csoportba tartozók beoltassák magukat. Számukra Magyarországon ingyenes az oltás.

Az idei szezonra vonatkozó oltóanyag influenza A(H1N1) komponense megfelelõ, hatékony védelmet biztosít ezen altípus okozta fertõzés ellen - írták.

A közleményben kitértek arra: az influenzával összefüggésbe hozható halálesetek számáról a korábbi évek adatgyûjtése alapján tudható, hogy például a 2009/2010. évi influenzajárvány idején 117, a 2010/2011-es influenzaszezonban pedig 89 ilyen eset történt. Ugyan az idei szezon adatai csak a halálozási jelentések feldolgozása után lesznek ismertek a Központi Statisztikai Hivatal összesítése alapján, az már most biztosan kijelenthetõ, hogy az influenza megbetegedést követõ szövõdmények miatt több beteg esetében is olyan súlyos állapot alakult ki, hogy nem lehetett õket megmenteni - az influenza az idén is már több áldozatot szedett Magyarországon.

Az elmúlt héten több mint 80 ezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerû tünetekkel, ez a szám ugyan kevesebb a megelõzõ hetinél, de még mindig nagyon magas - közölte az ÁNTSZ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!