2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Nem vétett az asszonyt elgázoló tehersofõrForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-01 11:45:59
A bíróság szerint a megvádolt férfi nem láthatta a holtterébe soroló kerékpárost.

Az elsõ fokon eljáró Debreceni Járásbíróság, majd másodfokon – immár jogerõsen – a Debreceni Törvényszék is megszüntette a büntetõeljárást azzal a férfival szemben, aki kerékpárost gázolt halálra tavaly júniusban a debreceni tanítóképzõnél. A Péterfia és Hunyadi utcák keresztezõdésében biciklis asszony került teherautó alá; a gépkocsi vezetõje a bíróság döntése szerint nem felelõs a tragédiáért.

A Debreceni Törvényszék sajtószóvivõje a Napló érdeklõdésére elmondta: a bíróság által megállapított tényállás szerint a tehersofõr a Kálvin tér felõl érkezve várakozott a pirosnál, miközben a kerékpáros mellé érve a teherjármû jobb oldala és a járda közötti körülbelül egy méteres szakaszon állt meg, közvetlenül a vezetõfülkénél. A lámpa zöldre váltásakor a sofõr kitette az irányjelzõt és jobbra indult, miközben az egyenesen haladó biciklis a teherautót jobbról kikerülve – végig a holttérben – a jármû elé kanyarodott. A sértett egészen a gépkocsi vezetõfülkéjének bal oldaláig jutott, amikor összeütköztek, õ pedig az egyik hátsó kerék alá került.
Nem kellett rá számítania

– Az ügyészség által halálos közúti baleset gondatlan okozása vétséggel megvádolt férfi a forgalmi és útviszonyoknak megfelelõen közlekedett, megfelelõ módon, szándékát idejében jelezve kanyarodott. A veszélyhelyzet ki sem alakult volna, ha a takarásból érkezõ kerékpáros nem tûnik fel a gépjármû elõtt. Egyértelmûvé vált, hogy a vádlott nem észlelte a szabálytalanul közlekedõ biciklist – közölte Tatár Tímea, rámutatva: a KRESZ-ben is szereplõ úgynevezett bizalmi elv szerint minden szabályosan közlekedõ joggal számíthat arra, hogy a szabályokat mások is betartják.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!