2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Jogszabályváltozások - Vasárnaptól él a bírósági végrehajtók ellenõrzését részletesen szabályozó rendeletForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-02 08:47:59
Vasárnap lép életbe az önálló bírósági végrehajtók ellenõrzésének részletszabályait rögzítõ kormányrendelet.

A jogszabályt az önálló bírósági végrehajtók ügyvitelének, hivatali mûködésének és magatartásának ellenõrzésére kell alkalmazni. Az Igazságügyi Hivatal által végzett ellenõrzések célja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom megerõsítése és megóvása.

A rendelet szerint az Igazságügyi Hivatal az ellenõrzések során önállóan kockázatelemzés alapján jár el, az ellenõrzésnek függetlennek, pártatlannak és tárgyilagosnak kell lennie, ennek során lehet átfogó vizsgálat, soron kívüli vizsgálat, illetve célvizsgálat és utóvizsgálat.

Átfogó vizsgálatot a végrehajtó kinevezését követõ egy év elteltével, ezt követõen szolgálati viszonyának fennállása alatt legalább négyévenként kell végezni. Súlyos vagy rendszeres jogszabálysértés, vagy a kamara iránymutatásaiban foglaltak megsértésének gyanúja esetén elrendelhetõ soron kívüli vizsgálat. Soron kívüli, cél- és utóvizsgálat során elõzetes bejelentésre nincs szükség, ha az - a rendelkezésre álló adatok alapján - meghiúsíthatja az ellenõrzés eredményes lefolytatását.

Az ellenõrök, illetve az ellenõrzések kapcsán a rendelet szigorú képesítési, gyakorlati és összeférhetetlenségi feltételeket állapít meg.

Trócsányi László igazságügyi miniszter három hónapja jelentette be, hogy szükség van a bírósági végrehajtói rendszer reformjára, mert sok a panasz, a rendszer nem úgy mûködik ahogy kellene, december elején pedig kinevezte Szekér Juditot, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara mellé miniszteri biztosnak. A tervek szerint 2016-ra újul meg a végrehajtói rendszer.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!