2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Végre! felfedezték a nõi viagrátForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-18 13:54:56
Váratlan mellékhatását fedezték fel egy eredetileg depresszió kezelésére kifejlesztett gyógyszernek: a tabletta növeli a nõk libidóját.

Antidepresszánsnak készült, a teszteken megbukott, viszont kiderült, hogy egy mellékhatása jobban feltüzeli a nõi szexuális étvágyat mint eddig bármilyen gyógyszer - így született a nõi Viagrának kikiáltott Flibanserin.

A European Society for Sexual Medicine szervezet lyoni konferenciáján mutatta be egy amerikai kutatócsoport a Flibanserin nevû szert, ami minden eddiginél hatékonyabban tüzeli fel a nõkben a szexuális vágyat. A szert kifejlesztõ csapat vezetõje, John Thorp, a University of North Carolina professzora elmondta, hogy valójában a véletlennek köszönhetik a felfedezést, ugyanis a Flibanserint eredetileg antidepresszánsnak szánták. Már az elsõ teszteken csúfosan megbukott, viszont meglepõ mellékhatásokat produkált. A történet hasonlít a Viagra sztorijára, amit eredetileg szintén nem potencianövelõnek szántak, hanem szívgyógyszernek.

A Flibanserint az állatkísérletek után kétezer nõi tesztalanyon próbálták ki Amerikában, Kanadában és Európában, akik a szexuális étvágyuk növekedésérõl és sokkal kielégítõbb nemi életrõl számoltak be, miután napi 100 milligrammos agagokban szedni kezdték a szert. „A csökkenõ nemi vágy a legelterjedtebb szexuális probléma a nõk körében, olyan mint a merevedési zavar a férfiaknál” – mondta Thorp a konferencián, aki szerint az ilyesfajta zavarokat tökéletesen lehet majd kezelni a gyógyszerrel.

 

A bejelentés nem aratott osztatlan sikert a kollégák között, fõleg szexuálpszichológusok hangoztatták, hogy az ilyesfajta problémák nagyon sokszor lelki eredetûek, és a gyógyszeres kezelés azokat nem oldja meg, viszont a tünetek elfedésével hosszú távon csak súlyosabbá teszi a helyzetet. Irwin Nazareth, a University College London professzora pedig azt hozta fel ellenérvként, hogy nem lehet általános meghatározást adni arra, mikor számít normálisnak, vagy túl alacsonynak egy nõ libidója, és azt mesterségesen, gyógyszerekkel piszkálni felelõtlenség lehet.

A gyógyszer kifejlesztõi is hangsúlyozzák, hogy kizárólag olyan esetekben ajánlják a Flibanserint, amikor a libidó csökkenésének fizikális okai vannak, ilyenkor viszont nemcsak a nemi élettel, de a nõ önbizalmával és a kapcsolatával is csodát tehet a szer.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!