2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Gyógyszer helyett diéta lehet az orvosságForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-05 08:07:23
A diéta az egyetlen gyógymód, ha valakinek ételintoleranciája van.

Diétába nagyböjt idején is csak úgy szabad fogni, ha biztosítjuk, hogy a szervezet minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson – figyelmeztet a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság (MAPPET).

Az ételintolerancia például tipikusan olyan betegség, amelyre egyedül a diéta hozhat megoldást. Sokan kezelik évek óta magukat különféle tüneti gyógyszerekkel puffadás, emésztési vagy székelési gondok, hasfájás, fáradékonyság, fejfájás vagy éppen ekcéma miatt, pedig egy okosan összeállított böjti étrenddel néhány hét alatt megszabadulhatnának az ételintolerancia okozta panaszaiktól – persze az elsõ lépés annak a felismerése, hogy ételintolerancia okozza a bajokat.
Nehéz beazonosítnai az okot

A diéta az egyetlen gyógymód, ha valakinek ételintoleranciája van, azaz a szervezete ellenanyag-termeléssel reagál egyes ételek, alapanyagok elfogyasztására. Sokan éveken át nem jönnek rá, hogy a puffadás, a gyomorpanaszok, a rendszeres székrekedés vagy hasmenés, az ekcéma, a fáradékonyság, akár gyerekek esetében is a hasfájás, a fejfájás vagy az étvágytalanság hátterében ételintolerancia állhat. Ennek okát dr. Takáts Alajos gasztroenterológus klinikai fõorvos abban látja, hogy a betegség csak az utóbbi években került a figyelem fókuszába, ezért sokszor még a háziorvosok vagy a szakorvosok sem gondolnak rá, hogy betegeik makacs, szervi elváltozással nem járó tüneteit ételintolerancia is okozhatja – olvasható a MAPPET közleményében.

– Az ételintolerancia nem az ételallergia másik neve, a két betegség alapvetõen különbözik egymástól – magyarázza Takáts Alajos. – Amíg az ételallergia azonnali immunválaszt vált ki, s rögtön rosszullétet, súlyosabb esetben sokkot okoz, az ételintolerancia tünetei lassabban jelentkeznek. Az elfogyasztott étel mennyiségének függvényében elõfordulhat, hogy csak órák vagy egy-két nap elteltével jelentkeznek panaszok, ezért a betegben már fel sem merül, hogy gondjait a tegnapi ebéd valamelyik összetevõje okozhatja. Emiatt nehéz a tapasztalati úton történõ beazonosítása az érzékenységet kiváltó ételeknek – folytatja a fõorvos. Ahogyan viszont az ételallergia kimutatására léteznek vizsgálatok, úgy az egyes alapanyagokra – zöldségekre, gyümölcsökre, gabonákra, tejtermékekre, húsokra, fûszerekre – lebontva a vérbõl az ételintolerancia is kimutatható.
Érezhetõ javulás

– Divatos diéták követése helyett érdemes szakemberhez fordulni, dietetikussal konzultálni arról, hogyan lehet átalakítani az étrendet, máskülönben az egyoldalú vagy elégtelen táplálkozás miatt hiánytünetek is jelentkezhetnek. Az ételintoleranciára tehát nem általános böjt a megoldás, hanem személyre szabott diéta. Más tekintetben egészséges gyerekekrõl vagy sportolókról is nem ritkán kiderül: hasfájásuk, bõrproblémáik, kialvatlanságuk, rossz közérzetük hátterében ételintolerancia áll. Esetükben még nagyobb kihívás úgy összeállítani az étrendet, hogy ha abból alapvetõ élelmiszereket, gabonákat, tejtermékeket, tojást, netán zöldségféléket vagy – ritkábban – húsféléket ki kell hagyni, a megvont tápanyagokat megfelelõen pótolni lehessen – fogalmaz Takáts Alajos. A fõorvos tapasztalata szerint néhány hetes diéta után már érezhetõ lehet a változás, s az ételintolerancia okozta, akár évek óta fennálló panaszok is gyógyszer nélkül megszûnhetnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!