2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Közlemény - Új eljárás lesz a pénzváltók kirablójának ügyébenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-05 08:53:07
A Debreceni Ítélõtábla Dr. Elek Margit vezette tanácsa eljárási szabálysértésbõl adódó megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte az elsõfokú ítéletet és új eljárás lefolytatására utasította a Nyíregyházi Törvényszéket.

Az ítélõtábla szerint az elsõfokú bíróság nem tárta fel az összes bizonyítékot, a sértettek tanúvallomásával sem foglalkozott teljes részletességgel, a sértettek kihallgatásakor jelen lévõ tolmácsot sem figyelmeztette a hamis tolmácsolás következményeire. Mindenképpen szükség lett volna a védelem által megjelölt tanúk kihallgatására is. Az ilyen mértékû bizonyítás azonban meghaladja a másodfokú bíróság hatáskörét. A cselekmény tárgyi súlya, illetve a szökés elrejtõzés veszélye miatt az ítélõtábla rendelkezett arról, hogy a vádlott a megismételt eljárás, tárgyalás elõkészítõ szakaszáig elõzetes letartóztatásban marad. Ez ellen a vádlott és védõje fellebbezett a Kúriához. A megismételt eljárásban a Nyíregyházi Törvényszék új tanácsa fog eljárni.
Az ügyrõl

Az elsõ fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2014 májusában K. Zs. volt r. ftörm. vádlottat 2 rb. társtettesként elkövetett rablás és társtettesként elkövetett jármû önkényes elvételének bûntette miatt 10 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektõl eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen a vádlott és védõje felmentésért illetve enyhítésért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2009 februárja és 2012 decembere között a Készenléti Rendõrség Rendészeti Igazgatóság Bevetési Fõosztály állományában, Nyírbátorban teljesített szolgálatot, mint járõrvezetõ. A vádlott és ismeretlen társai megtudták, hogy a Csengersimai Határátkelõhelyen Romániából Magyarországra rendszeresen, a hajnali órákban két román állampolgár érkezik pénzváltás céljából, akik nagyobb összegû pénzt tartanak maguknál. 2012 októberének végén a vádlott és társi elhatározták, hogy a két román állampolgárt rendõrségi öltözetben, intézkedést színlelve megállítják és a náluk lévõ készpénzt megszerzik. Megállították és ellenõrizték a gépkocsival közlekedõ B. C. és a mögötte szintén gépkocsival közlekedõ B. I. sértetteket, akiket az iratok bemutatására és a csomagtartó kinyitására kértek. Amikor B. C. sértett kinyitotta az autó csomagtartóját, az egyik ismeretlen elkövetõ a fején megütötte, amitõl a sértett néhány másodperces emlékezetkiesést szenvedett. B. I. is kiszállt az autójából és a csomagtér kinyitásakor az elkövetõk testszerte ütlegelni kezdték. B. I. sértett autójából magukhoz vettek egy sporttáskát, amiben 4.000.000.- Ft értékû készpénz volt különbözõ pénznemekben. Majd beültek B. C. sértett autójába és elhajtottak. Az autóban szintén egy sporttáskában 2-3.000.000.- Ft közötti összeg volt különbözõ pénznemekben valamint a csomagtartóban további 20.000.000.-Ft és 20.000.- Euró. A két sértett utánuk hajtott a másik gépkocsival, azonban Szamosbecs község határánál lévõ hídnál szem elõl tévesztették a jármûvet és az elkövetõket. A sértettek a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

A vádlott tagadta a bûncselekmény elkövetését.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!