2021. június 24. Csütörtök, Iván.
 
OGY - Tájékoztatniuk kell munkáltatójukat a közszféra vád alá helyezett dolgozóinakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-05 09:52:44
Az Országgyûlés kedden több ponton módosított egyes jogállási törvényeket: a változtatások egyike kimondja, hogy a közszféra azon dolgozóinak, akiket köztörvényes bûncselekmény miatt büntetõeljárás alá vontak, tájékoztatniuk kell munkáltatójukat a meggyanúsításukról.

A képviselõk 131 igen szavazattal, 43 nem ellenében, 21 tartózkodás mellett fogadták el Trócsányi László igazságügyi miniszter kezdeményezését.

A tárcavezetõ elõterjesztésében hangsúlyozta, hasonló bejelentési kötelezettség az eddigi jogszabályokból is levezethetõ, de a módosítás ezt most egyértelmûvé teszi, elmulasztását pedig szankcionálja, a munkáltató tájékoztatásának elmulasztását ugyanis fegyelmi vétségnek nevezi. Jogszabályba foglalták továbbá, hogy a megalapozott gyanú közlését követõen az ügyésznek is haladéktalanul tájékoztatnia kell az érintett munkáltatóját.

A változtatástól a kormány foglalkoztatottjai feddhetetlenségét, a közszférába vetett bizalom erõsödését várja.

A Trócsányi László elõterjesztéséhez benyújtott összegzõ módosító javaslat tartalmazott egy olyan paragrafust is - a közjogi tisztségviselõi igazolvány kiállításáról -, amelynek elfogadása a jelen lévõ képviselõk kétharmadának igen szavazatát igényelte volna, ezt azonban a kormánytöbbség nem tudta biztosítani. Az érintett szakasz csak 130 kormánypárti igen szavazatot kapott - 44 nem és 22 jobbikos tartózkodás mellett -, így nem volt meg a szükség többség, a törvényjavaslatot végül e rendelkezés nélkül kellett jóváhagynia az Országgyûlésnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!