2022. január 19. Szerda, Sára, Márió.
 
Banki elszámolás - A deviza alapú autóhitelesek is március-áprilisban kapják meg az elszámolásról a leveleketForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-05 10:05:38
A deviza alapú autóhitelesek és a gépjármûlízinges ügyfelek is március-áprilisban kapják meg az elszámolásról az értesítõ leveleket.

Az egyik legnagyobb autóhitelekkel és gépjármûlízinggel foglakozó pénzintézet, a Merkantil Bank is több ezer elszámoló levelet fog kiküldeni ügyfeleinek március-áprilisban - közölte a bank az MTI-vel kedden.

Az elszámolási törvény azokra a magánszemélyekre vonatkozik, akik 2004. május 1. és 2014. július 19. napja között kötöttek, és 2009. július 26. napját követõen rendelkeztek/rendelkeznek devizaalapú, forint alapú, deviza hitellel, pénzügyi lízing- vagy kölcsönszerzõdéssel.

A pénzintézet közlése alapján azoknak az ügyfeleknek az esetében, akikre nem vonatkozik a rögzített árfolyam, illetve a február elsejei forintosítás sem, tehát a nem lakásfedezetû hitelekkel, például a deviza autóhitelekkel rendelkezõk esetében a szerzõdésben meghatározott napon érvényes MNB-árfolyam határozza meg a törlesztés forintban kifejezett mértékét. A Merkantil Bank közleményében kiemeli azonban, hogy az elszámolási törvény és az annak kapcsán alkalmazott visszatérítési szabályok rájuk is vonatkoznak.

A bank tájékoztatása szerint az eddig jól fizetõ ügyfeleknek az elszámolás során csökkenni fog a havi fizetési kötelezettségük, de az árfolyam változása miatt ennek egy része el fog veszni. Amennyiben kedvezõen változik az árfolyam, akkor ez a csökkenés realizálódik a havi terhekben vagy a konstrukciótól függõen csökken a futamidõ. A tartozással rendelkezõ ügyfelek elszámolásakor a törvények szerint elõször az elmaradást kell rendezni, ezért ezen szerzõdéseknél az elmaradás függvényében, lehetséges, hogy nem csökken a törlesztõ részlet.

Az Erste Bank Hungary olyan értelmû tájékoztatót állított össze az ügyfeleinek, hogy a deviza alapú gépjármûlízing ügyleteknél a februári törlesztõ részletben már a fair banki törvényben meghatározott fair kamatot alkalmazzák.

Ez év március elseje és április 30-a között postázzák azokat a leveleket, amelyek a gépjármûhitelek és - lízingügyletek elszámolásáról szólnak. A gépjármûhitelek és az gépjármûlízingekre esetében az elszámolás megtörténik, de a forintosítás ezekre a hitelekre nem vonatkozik - hangsúlyozza az Erste is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!