2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Banki elszámolás - A forintosítást kivéve az autóhiteleseknél is hasonló a folyamat, mint a lakáshiteleseknélForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-05 10:54:42
A forintosítást kivéve az autóhitelesek esetében nagyon hasonló az elszámolás folyamata, mint a lakáshiteleseknél - közölte a Magyar Lízingszövetség az MTI megkeresésére.

A lízingszövetség közleménye szerint az elszámolás az autóhitelesek esetében is a magánszemélyek által 2004. május 1. és 2014. július 26. között kötött élõ szerzõdésekre vonatkozik, valamint azokra a megszûnt szerzõdésekre, amelyek bármilyen okból 2009. július 26-a után szûntek meg.

Az érintettek az autókat finanszírozó pénzügyi intézménytõl, lízingcégtõl vagy banktól kapják meg az elszámolásról szóló levelet 2015. március 1-je és április 30-a között - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az elszámolásban csak a fogyasztónak minõsülõ magánszemélyek érintettek, a cégekre nem vonatkozik a törvény.

A lízingszövetség kiemelte: fontos különbség ugyanakkor, hogy az autófinanszírozási konstrukciókra nem vonatkozik a forintosítás.

A Magyar Lízingszövetség az javasolja az érintetteknek, hogy tájékozódjanak az adott finanszírozó cég, sok esetben lízingtársaság honlapjáról az "Elszámolási és forintosítási információk" címszó alatt, mert ott minden fontos tudnivaló megtalálható.

Az elszámolásról szóló levél kézhezvétele után az ügyfélnek 30 napja van arra, hogy észrevételt tegyen a finanszírozó cég felé. Akiknek nincs kifogása, és élõ szerzõdéssel rendelkezik, azokkal elszámolnak a finanszírozó cégek, mégpedig úgy, hogy elsõ körben a lejárt tartozást csökkentik, második körben pedig a tõketartozást mérséklik az ügyfélnek visszajáró összeggel.

Akiknek lezárt szerzõdése van, azoknak az elszámolásról szóló levél kézhezvétele után nyilatkozniuk kell arról, hogy banki átutalással, postai úton vagy készpénzben - pénztári kifizetéssel - kérik a nekik járó összeget. Ha az ügyfél banki átutalást kér, akkor a finanszírozó cég az ügyfél nyilatkozatának beérkezése után 15 napon belül elindítja az utalást, a másik két esetben a finanszírozó társaság a lehetõ leghamarabb intézkedik a kifizetésrõl.

Rámutattak: érdemes a nyilatkozatot minél hamarabb visszaküldeni, mert annál hamarabb jutnak a kérdéses összeghez az ügyfelek.

Azok is a finanszírozó cégtõl kapják meg az elszámolásról szóló levelet, akiknek a tartozása idõközben valamilyen ok miatt egy követeléskezelõ céghez került. Fontos ugyanakkor, hogy itt is csak azok érintettek, akik szerzõdése 2009. július 26-a után szûnt meg. Ezt követõen a szóban forgó ügyfelekkel nem a jármûvet eredetileg finanszírozó cég - például lízingtársaság vagy bank -, hanem a követeléskezelõ cég számol majd el - a visszajáró összeggel pedig csökken a követeléskezelõnél lévõ tartozás - olvasható a közleményben.

A lízingszövetség arra is felhívta a figyelmet, hogy azért is fontos felkeresniük az ügyfeleknek az adott finanszírozó cég honlapját, mert van olyan tagvállalat, amelyik a megfelelõ azonosítás után a részletes elszámolás megtekintéséhez is hozzáférést biztosít.

A Magyar Lízingszövetség szerint az elszámolás körülbelül 250 ezer szerzõdést és 300 milliárd forintos állományt érint. A szövetség becslése szerint az autófinanszírozási konstrukciókhoz köthetõ elszámolás 100 milliárd forintos kiadást jelent a lízingtársaságok számára, ugyanakkor a Magyar Lízingszövetség arra számít, hogy az elszámolás után a múlt évben jelentõs növekedést elérõ lízingpiacon folytatódik a bõvülés.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!