2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
KSH: a kiárusítások jelentõsen megdobták a kiskereskedelem januári növekedésétForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-05 11:31:29
Januárban 7,7 százalékkal nõtt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest - jelentette elsõ becslése alapján szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A karácsony utáni kiárusítások eredményeként a nem élelmiszer jellegû iparcikkek eladásának 11,1 százalékos növekedése húzta az emelkedést. Az adatok szerint tizenkilencedik hónapja megszakítás nélkül nõ a lakossági fogyasztás, és a januári ütemnél csak tavaly áprilisban mért gyorsabb növekedést a statisztika.

A naptárhatástól megtisztított mutató a kiskereskedelmi forgalom volumenének még nagyobb, 8,2 százalékos januári növekedését mutatta.

A kiigazított adatok szerint az élelmiszerforgalom éves növekedése 5,5 százalékosra gyorsult a decemberi 3,0 százalékról, az üzemanyag-forgalom 9,4 százalékkal nõtt, a decemberi 10,8 százalékos éves ütemet követõen.

Az élelmiszerforgalom hatodik hónapja nõtt januárban, és ez volt az utóbbi fél évben a legmagasabb arányú emelkedés, korábban tavaly júniusban mértek ennél nagyobb növekedést.
Az üzemanyag-forgalomban az elõzõ havi mellett legutóbb tavaly márciusban volt a januárinál nagyobb arányú éves növekedés.

A kiigazítatlan adatok a naptárhatással korrigálttal megegyezõ élelmiszer- és üzemanyag forgalmat jeleznek, a nem élelmiszeripari termékek eladása viszont a nyers adatok szerint árnyalatnyival szerényebben 10,1 százalékkal nõttek.

A kiskereskedelem januári alakulásáról a részletes második becslést március 26-án teszi közzé a KSH.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!