2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Mindent lát az irányítóközpontForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-06 10:45:22
A hatékony rendõri fellépésben fontos láncszem minden fõkapitányság tevékenységirányítási központja (TIK). Rajtuk is múlik, hogy a zsaruk minél gyorsabban és megfelelõ létszámban kezdjenek intézkedni. A 2014. év TIK osztályvezetõjénél, Dienes Imre alezredesnél jártunk.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság tevékenységirányítási központját vezetõ Dienes alezredes mindent megmutat, elmagyaráz.

– Hat ügyeletes, hat munkaállomás, mindegyiken több számítógép és monitor a kollégák elõtt. Oldalt az ügyeletvezetõ és a fõügyeletes. A képernyõkön és elöl, a nagy kivetítõn folyamatosan látszik, szolgálati szempontból mi történik mûködési területünkön. Látjuk minden szolgálati gépkocsi helyzetét, tudjuk, milyen típusú autón hányan és kik vannak szolgálatban, és persze azt is, hogy szabad-e egy járõr, vagy milyen intézkedést, tevékenységet folytat éppen – sorolja az alezredes.

– A kollégák a parancsnokuktól kapott utasítás szerint végzik munkájukat a kijelölt járõrútvonalakon. Ha intézkedést kezdeményeznek, jelentik nekünk, ha mi utasítjuk õket, hogy menjenek egy bizonyos helyszínre, akkor azt a cím és az intézkedés jellegének visszamondásával nyugtázzák. Jelzik, ha elindultak a megadott címre, és azt is, hogy megérkeztek. Jelentik, hogy mit tapasztaltak a helyszínen, majd közlik, milyen szakmai módszerrel kívánják megoldani a feladatot. Ezt az ügyeletesnek joga van felülbírálni, ha indokolt. Az itt dolgozók mindannyian szolgáltak egyenruhásként az utcán, kellõ tapasztalatuk van a legkülönfélébb helyzetek megítélésében.
Egy ügyeletes egy szektor irányításáért felel, szükség esetén besegítenek egymásnak | Fotó: Szabó László ©

A TIK ügyeletesei figyelemmel kísérik a bíróság által elrendelt, elektronikus védelmi eszközzel végrehajtott házi õrizetben lévõk mozgását is. A rendszer azonnal riaszt, ha az õrizetes elhagyja a számára kijelölt körzetet, továbbá akkor is, ha megpiszkálja, el akarja távolítani az eszközt. Ilyenkor a TIK munkatársai riasztják a helyszínhez legközelebb tartózkodó járõrt. Volt ilyen esetük pár hónapja, a buherálót elfogták, a bíróság elõzetes letartóztatásra változtatta a gyanúsított szabad mozgását korlátozó kényszerintézkedést.

– A térképen látom, hogy jelenleg 71 rendõri egység van közterületen a megyében, ebbõl 12 mozgásban – mutatja a parancsnok a monitorfalon. – A gyorsaság rendkívül fontos, a képernyõn megjelenített adatlapot az ügyeletesek fél percen belül kitöltik, rögzítik a telefonon vagy a szolgálati rádión kapott információkat, és már közlik is a döntésüket, illetve nyugtázzák a beérkezett jelentéseket. Ha valami nem egyértelmû, azonnal segít a fõügyeletes vagy az ügyeletvezetõ, ha az én döntésemre van szükség, egy pillanat alatt elérnek. Ha a megyében kiemelt bûncselekmény történik, nekünk is jelentési kötelezettségünk van, és a kapott parancsnak megfelelõen járunk el.

Hajdú-Bihar megye nyolc rendõrkapitányságának területérõl naponta átlagosan 130 érdemi intézkedést igénylõ hívás érkezik a TIK-be. Az ügyeletesek 12 órás szolgálatokban állják a sarat ebben a rendkívüli figyelemkoncentrációt követelõ munkában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!