2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Felpörög az állami segélyezésForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-08 06:46:35
Minden központi támogatást igénylõvel személyesen beszéltek a kormányhivatali dolgozók.

Márciustól az állami segélyeket már nem az önkormányzatok, hanem az állami hivatalok folyósítják – ismertette Rácz Róbert kormánymegbízott a szociális rendszerben bekövetkezett egyik legfontosabb változást. Elmondta: például a munkanélkülieknek folyósított foglalkoztatást helyettesítõ támogatást és a rendszeres szociális segélyt felváltó egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatást, az érintettek a kormányhivataloknál, vagyis a járási hivatalokban, a kormányablakokban és a minden településen jelen lévõ, utazó ügysegédeknél kérvényezhetik. Ugyanakkor a polgármesteri hivatalokban is átveszik a segély igényléseket, de azokat onnan továbbítják az államigazgatásnak.
Házhoz jön a pénz

Rácz Róbert arról is beszámolt, hogy a kormányhivatali dolgozók a márciusi segélyfizetéskor minden település, minden polgármesteri hivatalában személyesen igyekeztek az összes igénylõt megismerni. Arra kérték az érintettek, nyilatkozzanak arról, hogy áprilistól hogyan akarják az állam által folyósított összeget felvenni? A jövõ hónaptól ugyanis már nem az önkormányzatoknál lesz az ilyen készpénz, hanem a postás viszi ki, vagy bankszámlára utalják.

A kormánymegbízott hangsúlyozta, az állami segélyek mellett az önkormányzatok ezentúl maguk dönthetnek arról, hogy kinek milyen segélyt adnak.
Írásban értesítenek

Dr. Hajdú Sándor, a Debreceni Járási Hivatal vezetõje elmondta: a debreceni polgármesteri hivataltól ezen a héten több mint 5 ezer segélyezéssel kapcsolatos iratot, 4 200 ember ügyét vették át. Azoknak, akik eddig Debrecenben, a Kálvin téri új városházán intézték a foglalkoztatást helyettesítõ támogatással, vagy az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatással kapcsolatos ügyeit, ezentúl a Piac utca 42-48. szám alá kell menniük. A változásokról írásban tájékoztatják az érintetteket.

Pálfi Anikó, a 25 településen mûködõ Berettyóújfalui Járási Hivatal vezetõje hozzátette: a munkaügyi munkaügyi kirendeltségek is bekapcsolódtak a segélyekkel kapcsolatos ügyintézésbe. Az õ hivatala 60 méternyi ügyiratot vett át.

A kormányhivatalok Hajdú-Biharban összesen 12 ezer ellátott ügyét veszik át az önkormányzatoktól.
Az államtól igényelhetõ segélyek

A járási hivataloktól ezentúl aktív korúak ellátása (foglalkoztatást helyettesítõ támogatás, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás), idõskorúak járadéka, ápolási díj, (alapösszegû, emelt összegû és kiemelt ápolási díj), közgyógyellátás, (alanyi és normatív formák), egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság kérhetõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!