2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Erdõben, dombok közt NyíradonybanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-08 09:15:17
Az egykori járási székhely két évvel ezelõtt visszakapta méltó helyét a megye közigazgatásában.

A hajdúság, a Sárrét, a Hortobágy „asztallapjához” szokott embernek valóságos egzotikus tájat mutat a Dél-Nyírség Ligetalja tájegység központja, Nyíradony. Aki az említett tájakról ellátogat a közel 8 ezer lakosú városkába, mint ha kirándulni menne, annyira más minden. Szelíden hajló homokdombok, hatalmas erdõk, templomrom, erdészházak, gyümölcsösök, faipar, remek táncosok, kitûnõ sportolók – mindez Nyíradony napjainkban. És a múlt? Erdõ, fa, fakitermelés, fafeldolgozás. Késõbb pedig alma, dohány, pritaminpaprika, uborka. Mást nem nagyon tûrt a homok, ezeket viszonyt szakértelemmel, öntözéssel bizony jövedelmezõen lehetett termelni. Mára visszaszorulóban van a mezõgazdaságnak ez az ága. Ismét a fa, az erdõgazdálkodás hódít teret.
Jelen és jövõ

Persze nem csak munkából áll az élet. Tudnivaló, hogy Nyíradonyban kitûnõ táncosok nevelkednek. Néptánc, modern tánc egyaránt. Viszik hírét a városnak még országhatáron túlra is. Mint ahogy a sportolók is. Fõleg a nõi kézilabdában. Otthonuk a csodálatos sportcsarnok, amelyben uszoda, sõt kikapcsolódásra szolgáló létesítmények is vannak.

Fotó: Napló-archívum (galéria) ©

Jövõ? Biztató, hiszen a természet a múlthoz képest most sem méri szûkmarkúbban javait, jó kezekben van a város, az itt élõk szorgalma pedig mit sem csappant az évszázadok alatt. Persze, mondják már régóta, elkelne legalább egy olyan üzem, gyár, ahol sokan találnának megélhetést. És nem csak Nyíradonyból, hanem a környékrõl is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!