2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Szûkös õrizetben a menekültekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-09 09:27:39
A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) adatai jelzik, építkezni kell.

A Parlament Honvédelmi és Rendészeti bizottsága nem tárgyalta az idegenrendészeti õrizetre alkalmas objektum kialakítására vonatkozó pályázatokat, így nem rendelkezünk információval – közölte Kósa Lajos országgyûlési képviselõ, a bizottság elnöke, akinél arról érdeklõdtünk, vajon van-e térségünkben esély arra, hogy az említett létesítmény felépüljön. A BM felhívást küldött az önkormányzatoknak, hogy ajánljanak fel lehetõleg közmûves, autópályához és nemzetközi repülõtérhez közeli telket õrizetre alkalmas épület kialakítására – számoltunk be róla. Mivel a sem a BM, sem a BÁH tájékoztatása lapzártánkig még nem állt rendelkezésünkre, Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere - aki körbejárta a témát - erõsítette meg, hogy a titokzatos nevû zárt objektum nem börtön és nem menekültállomás, hanem menekültügyi õrizeteseket befogadó intézmény volna. Erre a számok alapján is nõ az igény: tavaly majdnem háromszor annyi migráns került menekültügyi õrizetbe, mint azelõtt.
Több elõny

A város képviselõ-testülete hosszas mérlegelés után elõzetes szándéknyilatkozatban ajánlott fel egy hektárnyi legelõt e célra. A polgármester kiemelte, csak abban az esetben tartják fenn az ajánlatot, ha valóban zárt intézményrõl van szó: eszerint nem is találkoznának az abban lakókkal, viszont a beruházás elõnyeit élvezhetnék.

- Egyenruhások, konyhai és adminisztrációban dolgozók is lennének a közel 200 munkavállaló között, akik nagy része jó eséllyel dorogi lenne, ott is költenék el a keresetüket - emelte ki Csige Tamás hozzátéve, több dorogi dolgozik például a tiszalöki börtönben is. A helyieknek pedig nem félni kellene a létesítménytõl, épp ellenkezõleg. Az ott szolgálatot teljesítõ egyenruhások jelenléte jótékonyan hatna a közbiztonságra, különösen, ha sikerülne bevonni õket akár a polgárõrség munkájába is - tette hozzá. Reális esély szerinte mégis arra van, hogy a szaktárca ott építtet, ahol a migrációs valóban megjelenik: hazánk déli térségében.

 

Migráció hazánkban
Menedékjogi kérelmek száma 2013-ban: 18 900, 2014-ben: 42777
Legálisan érkezettek száma 2013-ban: 310, 2014-ben: 856
Illegálisan érkezettek száma: 18590, 2014-ben: 41921
Menekültügyi õrizet elrendelése (2013. július 1-tõl élõ jogintézmény): 2013-ban: 1762, 2014-ben: 4829

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!