2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Nem csak forintban mérhetõForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-09 11:11:18
Hajdúböszörmény évek óta az ország egyik legnagyobb közfoglalkoztatójának számít.

2012-ben hozzávetõleg 840 fõnek, 2013-ben már közel ezer fõnek biztosított munkalehetõséget a település, tavaly elõfordult az is, hogy egy idõben megközelítõleg kétezren vettek részt közfoglalkoztatásban vagy ahhoz kapcsolódó képzésben – mondta Fórizs László alpolgármester azon a sajtótájékoztatón, amely a hajdúváros 2014. évi közfoglalkoztatásának tapasztalatait bemutató kötetet ismertette. Fórizs László alpolgármester elmondta azt is, ha az elvégzett munkákat vállalkozókra bízzák, körülbelül 160 millió forintnyi költséggel járt volna. Hozzátette, nehezen kalkulálható a megtakarított összeg, hiszen a munka jelentõs része nem, vagy csak nehezen forintosítható.
Kompetenciafejlesztés

Az állam 1,7 milliárd forinttal támogatta a hajdúböszörményi közfoglalkoztatást 2014-ben. Az elõzõ évrõl áthúzódó téli, hosszabb idõtartamú programban érintettek közül a leghátrányosabb álláskeresõk alapkompetencia-fejlesztõ képzésen vehettek részt. A téli hónapokban síktalanították az utakat, járdákat, valamint karbantartási munkálatokat végeztek. Továbbá az önkormányzat intézményeinek napi munkája során keletkezett iratokat kezelték. Az ez év februárjának végéig tartó betonelem-gyártás keretében eddig több mint 4 ezer 200 járdalapot és 2 ezer 500 darab térkövet készítettek el. A Városkert utcán zöldségfeldolgozó épült, amelynek alapanyagát szintén a projektelem keretében termesztett növények adják. A volt SZÖVÁLL telephelyén, a Hajdú Tanyán több száz állatot tartottak: szürkemarhát, mangalicát, rackát, szarvasmarhát, sertést és baromfit. A telepen végzett felújítási munkálatokat is közfoglalkoztatottak végezték.
Közterület-gondozás

A belvízelvezetés projektelemben 220-an 300 ezer folyóméternyi csatornát és árkot, valamint 8 ezer átereszt tisztítottak meg. Hozzávetõleg 1,2 millió négyzetméter nagyságú területet kaszáltak és 300 ezer köbméter zöldhulladékot szállítottak el. 220-an dolgoztak az illegális hulladéklerakók felszámolásán, 520 tonnányi kommunális és építési-bontási hulladékot szállítottak el. A belterületi közutak karbantartása során 120 kilométer szilárd burkolatú úton végeztek munkálatokat és közel 3 ezer 500 négyzetméter járdát építettek.
Start-munkaprogram

A Start-munkaprogram keretében 2014-ben harmadik alkalommal osztottak baromfit szociálisan rászorulók részére. 120 család húsz-húsz darab elõnevelt csirkét és egy-egy zsák tápot kapott. Szintén a programhoz kapcsolódik a Városõrség létrehozása, amely tagjainak jelenlétével járul hozzá a közbiztonság fenntartásához.
Vágópont és húsfeldolgozó

Az idei év programja március 1-jén indult, amelynek keretében egyéves szerzõdések kötésére nyílott lehetõség – mondta el Fórizs László. Várhatóan valamivel több mint ezer fõt foglalkoztatnak majd. A dolgozók bérét 100 százalékban támogatja az állam, a közvetlen költség – eszközök, anyagok beszerzése, szállítás – bizonyos részét, várhatóan 40 és 50 millió forint közötti összeget az önkormányzat adja. A Városkert utcán 50 millió forintból vágópontot szeretnének kialakítani, ahol a Hajdú Tanyán nevelt állatokat hasznosítanák.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!