2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Több mint 2000 milliárd fejlesztésekreForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-10 18:29:21
Az önrésszel együtt mintegy 2400 milliárd forint uniós támogatás nyerhetõ el közlekedési, környezeti és energiahatékonysági beruházásokra 2014 és 2020 között - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerdán.

A forrásokra a minisztérium vezetésével elkészült, majd az Európai Bizottság által elfogadott Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) és Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében lehet pályázni. Az 1032 milliárd forint uniós forrást mozgósító IKOP egyebek mellett az országhatár és a megyeközpontok bekötéséhez szükséges, még hiányzó útszakaszok megépítését, a vasútvonalak villamosítását, szûk keresztmetszeteinek felszámolását, elõvárosi motorvonatok és helyi buszok beszerzését, személyszállítási csomópontok és átszállási kapcsolatok kialakítását támogatja majd.

A tájékoztatás szerint a fejlesztések által Magyarország minden részében javul a nagyvárosok, kiemelt gazdasági térségek közúti elérhetõsége. A közösségi közlekedés szolgáltatási színvonala nõ és érezhetõen csökken az utazási idõ a magyar vasúthálózaton. Az IKOP része a korábban megkezdett, szakaszokra bontott projektek folytatásának megvalósítása és újabb beruházások elõkészítésének támogatása is. A nemzetközi közúti, vasúti és vízi törzshálózati folyosók hazai elemeinek fejlesztéséhez további mintegy 400 milliárd forinttal járulhat hozzá az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF).

A 997 milliárd forintos uniós támogatással megvalósuló KEHOP forrásai döntõen ár-, belvíz- és katasztrófavédelemre, ivóvíz- és szennyvízkezelési célok megvalósítására, a hulladékártalmatlanítás- és hasznosítás rendszereinek fejlesztésére, természetvédelmi célú beruházásokra, megújuló energiaforrások alkalmazására és épületenergetikai korszerûsítésekre fordíthatók. A 2014-2020-as idõszak újdonságaként az uniós források felhasználhatóak lesznek lakóépületek energetikai célú korszerûsítésére is. Az energiahatékonysági beruházások megrendelést biztosítanak a hazai építõ- és gépiparnak, végrehajtásukkal mérséklõdik a hazai energiafogyasztás, tovább csökkenek a családok rezsiterhei.

A KEHOP fejlesztéseinek eredményeként továbbá Magyarország eleget tesz majd az ivóvíz és szennyvíz területen elõírt uniós derogációs követelményeknek, csaknem 1,1 millió, árvízi kockázatoknak kitett területen élõ állampolgár személyi- és vagyonbiztonsága javul. A beruházások nyomán a háztartási hulladékokat elkülönítetten gyûjtõk száma szintén jelentõsen nõ - közölte az NFM.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!