2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Március közepéig lehet jelentkezni a Magyar Ifjúsági Robot KupáraForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-11 20:01:35
Négy kategóriában, március 14-éig várják a robotkészítõ csapatok jelentkezését az áprilisban Nyíregyházán megrendezendõ Magyar Ifjúsági Robot Kupára (MIRK).

A Nyíregyházi Fõiskola által szervezett minõsítõ versenyen futball, a menekítõ és a tánc kategóriában mérkõznek meg Magyarország legügyesebb robotkészítõ csapatai. Az április 17-ei selejtezõn a legjobb eredményt elérõ csapatok a Kínában július 17. és 23. között megtartandó RoboCup Junior robotikai világbajnokságon képviselhetik Magyarországot - tájékoztatta Simon Béláné fõiskolai tanár, a RoboCup Junior nemzeti képviselõje hétfõn az MTI-t.

A RoboCup, vagyis Robot Kupa nevû kutatási-oktatási projektet 1997-ben az Amerikai Egyesült Államok, Japán és Németország indította útjára azzal a céllal, hogy összemérjék és serkentsék a robotikai kutatásokat és fejlesztéseket a világban. A projekt nem csak verseny, mivel nem az egyéni pontszerzés a legfontosabb: a csapatok belenéznek egymás munkájába, ami segítheti fejlõdésüket. Magyarországon 2007-ben szervezték meg az elsõ minõsítõ versenyt, az idei MIRK lesz a kilencedik robotikai megmérettetés a nyírségi megyeszékhelyen.

Simon Béláné hangsúlyozta, a junior versenyeket és a szimpóziumokat azért indították, hogy tanuljanak egymástól és a felnõttektõl a világ különbözõ tájairól érkezõ ifjúsági csapatok. A versenyszámok után az összetett csapatok, úgynevezett super teamek versenye következik, illetve a világbajnokság utolsó napján tudományos tanácskozást is tartanak.

A nyíregyházi válogatóversenyre a minimum kétfõs csapatok felnõtt mentorukkal jelentkezhetnek. A minõsítés a nemzetközi szabályok figyelembevételével történik, emellett külön díjazzák az elsõ alkalommal versenyzõket is.

A hivatalos versenykiírás alapján a robotokat nem lehet távolról irányítani, a feladatokat kizárólag a rátöltött szoftver segítségével, önállóan kell végrehajtaniuk. A futball-ligában két robot, egy kapus és egy csatár játszik kétszer 10 perces félidõt egy zöld padlófilccel borított futballpályán, a robotoknak pedig az infravörös sugarat kibocsátó elektronikus labdát kell a 14 centiméter magas kapuba lõni.

A menekítõ A-ligában egy robottal indulhatnak a jelentkezõk, a versenyen idõre kell teljesíteni mentési feladatot egy katasztrófahelyszínt szimuláló, három terembõl álló tesztpályán. A menekítõ B-ligában egy 30 centiméternél alacsonyabb robotnak egy labirintusban kell eligazodnia önállóan, és nyolc perc alatt meg kell találnia az áldozatokat.

A táncligában egy zenés, illetve egy drámai táncjelenetet kell elõadniuk a robotoknak két-két percben. A táncelõadásban a zene ütemére koreografált mozgást végeznek az emberi és a robot szereplõk, a drámai elõadásban egy történetet kell elmondaniuk. A szakmai zsûri itt a szórakoztató jelleget, a technikai és szoftveres megoldásokat, a díszletet, a kosztümöt, a szenzorhasználatot és az idõ betartását pontozza.

A részletes szabályok és a tájékoztató a http://pingvin.nyf.hu/robojun és a http://rcj.robocup.org honlapokról tölthetõek le.

Tavaly a brazíliai Joao Pessoában megrendezett RobocupJunior világversenyen negyedik lett a nyírbogdányi Kazinczy Ferenc Baptista Általános Iskola három diáklányból álló csapata a Rescue (katasztrófamentés) kategóriában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!